Izdvojeno

Obilježena 25 godišnjica od formiranja 17. VKbbr i 312. Sbbr.

 

Danas je u Travniku obilježena 25. Godišnjica od formiranje 17. Viteške Krajiške i 312. Slavne brigade.

Prije 25 godina na 25. novembar – Dan državnosti u Travniku su prvi puta postrojene dvije brigade, 312. Slavna brigada iz Travnika i 17. Viteška Krajiška brigada, sastavljena od Krašnika koji su protjerani sa svojih ogništa i onih koji su došli iz zapadne Evrope kako bi branili BiH. Dalji tok rata pokazat će da su ovo bile dvije značajne vojne formacije u odbrani BiH i kasnijem oslobodaličkom pohodu ka Bosanskoj Krajini. Tim povodom danas je  upriličeno polaganje cvijeće i učenje dove za šehide ove dvije brigade,a nakon toga svečana akadamija u Centru za kulturu Općine Travnik.

 

-Ovo je dan pun simbolike. Priča o dvije brigade postrojene na Dan državnosti ratne 1992. godine u Travniku. Priča o muhadžirima i ensarijama. Priča o mudrosti ljudi iz srednje Bosne i hrabrosti Krajišnika. – kazao je Kenan Dautović jedan od komandanata 312. Slavne brigade, a danas brigadni general Oružanih snaga BiH.

 

Svaki dolazak u Travnik je emotivan, kazao je penzionisani general Fikret Ćuskić, prvi komandant 17.Viteške Krajiške brigade, kasnije zamjenik komandanta 7. Korpusa Armije R BiH, zbog susreta sa saborcima i Travničanima.

-Travnik je u ratu dao pet brigada, primio je 100.000 izbjeglica, bio je u dvostrukom okruženju agresora i sa zapada i sa istoka i niko nije umro od gladi!. – istaknuo je general Ćuskić na današnjoj svečanoj akademiji u Travniku, podcrtavajući kako BiH svoju državnost  i kontinuitet državnosti treba zahvaliti bosanskohercegovačkim antifašistima iz Drugog svjetskog rata!

Ovo je bilo prvi puta da su dvije brigade zajednički obilježile godišnjicu formiranja. Na svečanosti su se obratili Tahir Lendo, premijer SBK, te načelnici općina Travnik, Admir Hadžiemrić i Sanski Most, Faris Hasanbegović.

U povodu ov ih jubileja u Travnik su danas stigli građani Ključa, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca  i Cazina.