Info

Ministrica Čerkez: Ako su upitne diplome iz Travnika, onda su upitne i diplome iz RS-a!

 

Nakon posljednjih izjava predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika vezanog uz visokoškolske ustanove u Federaciji BiH oglasila se i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katica Čerkez.

Ako su upitne diplome iz Travnika, ističu iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, onda su upitne i diplome iz RS-a.

-Svako može zatražiti ispitivanje vjerodostojnosti neke visokoškolske ustanove. Tako i Milorad Dodik ima pravo da postavi takvo pitanje, ali moram da kažem da je prvi fakultet koji je došao u Srednjobosanski kanton, došao iz Banje Luke i to uz saglasnost Vlade RS. Ako su upitne diplome fakulteta kojem je RS dala saglasnost da dođe ovdje, onda su upitne i diplome u RS”, kazala je za Klix.ba ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez.

Ističe da su svi fakulteti na postoru SBK akreditovani pri Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

-Teško je ad hoc govoriti da je nešto uredu ili nije. Te ustanove su prošle proceduru, zadovoljile uslove i dobile akreditaciju, sljedeći korak je akreditacija studijskih programa koja je u proceduri za sve fakultete i studijske programe u BiH”, kazala je  ministrica Čerkez za Klix.ba

 

(Klix.ba)