Travnik

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka travničke općine

 

U selu Velika Bukovica nadomak Travnika večeras je obilježena  godišnjica stradanja Bošnjaka sa područja travničke općine. I ove godine u prisustvu velikog broja građana u Velikoj Bukovici je upriličen vjerski program u kojem su učestvovali imami Medžlisa Islamske zajednice Travnik , te najmlađi Travničani. Nakon toga, pored spomen – ploče  sa imenima žrtava premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić, te ratni komandanti travničkih brigada Zijad Čaber i Munir Karić položili su cvijeće .

 

-Ovom manifestacijom sjećamo se svih onih koji su izgubili živote u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992 do 1995. godine, kao i svih šehida, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova godišnjica se obilježava na Velikoj Bukovici jer su ovdje pripadnici HVO zarobili dio stanovnika, a neke su i ubili. – kazao nam je Munir Karić, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Kako je ove godine tužna godišnjica stradanja Bošnjaka travničke općine u toku mjeseca ramazana upriličen je i iftar za preko 400 osoba.