Travnik danas

Obilježeno 29. godina od formiranja 17. Viteške i 312. Slavne brigade

Danas je u Travniku obilježeno 29. godina od formiranja 17. Viteške Krajiške i 312. Slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. U prijepodnevnim satima položeno je cvijeće i proučena Fatiha za šehide na Centralnom šehidskom mezarju, a nakon toga upriličena je i posjeta travničkoj Kasarni.

 

Prije svečane akademije položeno je cvijeće i na spomen – obilježje 7. Korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine u čijem sastavu su djelovale ove dvije brigade. Na svečanoj akademiji, održanoj u Centru za kulturu Općine Travnik, govorili su Salko Karajlić, predsjednik Udruženja 17. Viteška Krajiška brigada, ratni komandant 2. Krajiškog bataljona i ujedno nosilac najvećeg ratnog priznanja, značke „Zlatni ljiljan“ ispred Organizacionog odbora.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nakon toga obratio se načelnik općine Travnik, Kenan Dautović, ratni komandant 312/712. Slavne, kasnije general Oružanih snaga BiH koji je obavljao brojne značajne dužnosti u oružanim snagama, a veliki jubilej čestitali su načelnika Općine Ključ, Nedžada Zukanovića i premijer SBK, Tahir Lendo.

Današnjem obilježavanju velikog jubileja prisustvovali su predstavnici Udruženja 2. Viteške mehanizovane brigade iz općine Novi Grad Sarajevo, a svojim nastupom svečanu akademiju su uljepšali članice i članovi hora Elči Ibrahim – pašine medrese Travnik.

Prije 29. godina Dan državnosti BiH ovdje u Travniku bio je poseban. Tog 25. novembra u Travniku su postrojene dvije brigade, 17. Viteška Krajiška brigada i 312. Slavna brigada. Dalji tok odbrambeno-oslobodilačkog rata pokazat će da su dvije brigade dale veliki doprinos u odbrani BiH, jer su učestvovale u odbrani i kasnije u oslobodilačkim pohodima od Kupresa, Vlašića do Bosanske Krajine.