Biznis

Obrtnici upoznali predsjednika F BiH sa problemima u radu

 

Predsjednik Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Željko Babić,  predsjednik Skupštine Obrtničke komore Federacije BiH Smajl Hasanić i generalni tajnik Obrtničke komore FBiH Domagoj Andrijanić  tokom  susreta s predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom,  prezentirali su aktivnosti Obrtničke komore FBiH sa naglaskom  na određene probleme koji proizilaze iz sistemske neuređenosti i nedorečenosti zakona i zakonskih rješenja sa kojima se obrtnici svakodnevno susreću i koji umnogome otežavaju i, u određenim slučajevima, skoro onemogućavaju vršenje njihove djelatnosti.

To se prije svega odnosi na: obrazovanje obrtničkih zanimanja,  onemogućavanje uvoza i izvoza potrebnih materijala obrtnicima, pripadajuća prava iz zdravstvene zaštite npr.korištenja prava bolovanja preko 42 dana i refundiranje troškova, odgovornost obrtnika na cjelokupnu imovinu dok vlasnici dioničkih društava odgovaraju do visine osnivačkog kapitala koja iznosi 1000,00 KM, problemi dvostrukog tretiranja obrtnika u jednom trenutku kao fizičke osobe a u drugom kao pravnog subjekta po različitim zakonskim propisima.

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine okuplja oko  50. 000 obrtnika u Federaciji BiH. Dijeluje preko obrtničkog sustava koji čini deset županijskih/kantonalnih komora unutar FBiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je  podržao rad i aktivnosti Obrtničke komore Federacije BiH, te je  potrebno zajedničko djelovanje predstavnika Obrtničke Komore i svih predstavnika Zakonodavne i Izvršne vlasti na svim razinama, za pronalaženje rješenja za stvaranje povoljnog okruženja obrtnicima te u rješavanju problema s kojom se susreću.