InvesticijeTurizam

Od Gradske kafane „Pod Lipom“ do „Lipa Shopping Centra“

Najprije je, pored vezirskih turbeta u travničkoj gornjoj čaršiji, bila gradska kafana „Pod lipom“, da bi sedamdesetih godina na ovom mjestu počela gradnja velikog hotela.

 

Hotel Orijent Travnik, kako je dobio ime,  otvoren je u maju 1973. godine na lokalitetu nekadašnje gradske kafane “Pod lipom”. Gostima je nudio smještaj u “B” kategoriji i raspolagao, pored smještajnih kapaciteta i pratećim sadržajima. Važan dio bio je restoran sa poznatom baštom u hladovini ispod lipa. Bio je omiljena lokacija za predah uz kafu i ćevape za Travničana i druge posjetioce grada.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

U periodu nakon agresije na BiH, kao dio Konfekcije Borac, hotel je jedno vrijeme ponovo radio pod nazivom „Lipa“, da bi nakon nekog vremena bio zatvoren. Na kraju u sudskoj prodaji zbog namirenja dugova najveći iznos ponudila  je travnička kompanija „Bajra“. Ova kompanija nakon kupovine investirala velika sredstva u obnovu hotela i pratećih sadržaja. Nakon nekoliko godina velikih ulaganja  i rekonstrukcijskih zahvata ovaj objekat u centru Travnika sija novim sjajem, sa novim sadržajima, a pored hotela tu i Lipa Shopping Center sa trgovačkim i zanatskim objektima, te savremeni parking prostor.