BiznisInvesticije

Dani dijaspore: Održan Poslovni forum

Poslovni forum uz saradnju s predstavnicima poslovne dijaspore i lokalnim privrednicima upriličen je u danas u Travniku s ciljem njihovog umrežavanja i stvaranja novih poslovnih prilika.

 

Ispred općine Travnik, koja je organizator manifestacije Dani dijaspore 2023 i današnjeg skupa, obratio se  načelnik općine Kenan Dautović, koji je naglasio važnost promovisanja poslovnih susreta i investicija iz dijaspore u cilju socio-ekonomskog razvoja Travnika i šire regije.

 

 

– Cilj nam je izgraditi povjerenje sa iseljeništvom, našim ljudima koji borave van granica Bosne i Hercegovine, da znaju da imaju stalnog, pouzdanog partnera u općini Travnik. U prethodnim godinama, aktivno radimo na izgradnji svih pretpostavki za unapređenje poslovnog ambijenta u Travniku, čime želimo omogućiti reinvestiranje u našu zajednicu. – kazao  je načelnik Kenan Dautović.

Ove godine, Travnik organizira šest dana saradnje s dijasporom, od čega je današnji dan kulminacija dešavanja, gdje je cilj umrežiti lokalne privrednike i privrednike iz dijaspore.

– Zahvalni smo saradnji između općine Travnik i USAID projekta Diaspora Invest, gdje smo u mogućnosti realizirati dugoročnu viziju suradnje s dijasporom, a koja se temelji na izgradnji povjerenja i jačanju gospodarstva. –  naglasio je Azem Ejubović, šef službe za razvoj, privredu i vanprivredu općine Travnik.

Tokom skupa prisutnima se obratio  Sanel Helda, investitor iz Švicarske, koji je otvorio firmu “Zeleno zlato”.

Porijeklom iz Travnika, Sanel je stekao zvanje elektroinženjera uspješnog u svojoj struci, no to ga nije zaustavilo da investira u svoje mjesto porijekla.

– Odlučili smo se za izgradnju solarne elektrane od 2 MW, ali ne namjeravamo na tome stati. – poručuje Helda.

Pored direktnog ulaganja, dijaspora je bitna karika za jačanje izvoza, smatra vlasnica “Edika Jusić” iz Munchena, Suada Jusić.

– Kroz dva maloprodajna objekta u tom njemačkom gradu od preko 1.000 kvadratnih metara, aktivno radimo na promociji i predstavljanju bh. proizvoda. Preko 20 posto asortimana dolazi direktno iz Bosne i Hercegovine, čime se otvara put lokalnim proizvođačima za plasman proizvoda na zapadno tržište. – poručila je Jusić.

– Travnik je kroz Dane dijaspore pokazao na koliko različitih načina možemo uključiti dijasporu u razgovore na lokalnom nivou. Dobrim pristupom komunikaciji sa svojom dijasporom te kroz ovaj događaj – Travnik pokazuje svojim primjerom da kroz nekoliko strateških koraka lokalne zajednice mogu pokazati drugačiji odnos prema svojim građanima i građankama koji su rasuti širom svijeta. Iskoristimo njihov potencijal, znanje, poslovne veze i energiju kako bismo novim investicijama podstakli zapošljavanje i razvoj. Zbog toga je USAID projekat ‘Diaspora Invest’  podržao ovaj događaj i stratešku suradnju s Travnikom kroz razvoj lokalnog fonda i brojne zajedničke inicijative na jačanju partnerstva s travničkom dijasporom. – zaključili su iz USAID projekta “Diaspora Invest”.