IzdvojenoTravnik

Održan komemorativni skup u povodu smrti  Abdulaha- Avde Maglića

Danas je u velikoj sali Općine Travnik uz prisustvo porodice i brojnih prijatelja održan komemorativni skup i posljednji ispraćaj istaknutom Travničaninu i društveno-političkom djelatniku, prvoboracu NOR-a Abdulauhu –Avdi Magliću, koji je preminuo 19. januara, 2018. godine u 97 godini.

 

Komemoraciju su organizovali Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 općine Travnik i Općinski odbor SDP BIH Travnik.

Velika sala Općine Travnik je bila premala da primi sve one koji su željeli odati počast omiljenom Travničaninu, a ovom prilikom o istinskom zagovaraču antifašističkih vrijednosti i jedinstvenom prijateljskom odnosu govorili su predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 općine Travnik, Fuad Lolić i Branko Filipović, ispred OO SDP Travnik, ali i mnogi drugi.

O Maglićevom angažmanu, zaslugama i doprinosu kulturnom životu Travnika i očuvanju spomeničke i historijske baštine govorio je Enes Škrgo, kustos memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“.

Abdulah- Avdo Maglić obavljao je dugi niz godina najodgovornije društveno-političke dužnosti i funkcije, a on je također i jedna od najzaslužnijih osoba za otkup rodne kuće Ive Andrića i njeno adaptiranje kao muzeja posvećenog životu i književnom djelu nobelovca. Po službenom zaduženju susretao sa nobelovcem u Travniku, Sarajevu i Beogradu od 1948. godine pa sve do Andrićeve smrti 1975. godine, a ti oficijelni susreti prerasli su u veoma prisan prijateljski odnos.