Art

Održan koncert vrhunskog pijaniste Zlatana Božuta

Sinoć je  u sklopu “17. Travničkih večeri” i classic noći  upriličen “KLAVIRSKI RECITAL” W.A. Mozart i S. Rachmaninov, vrhunskog pijaniste Zlatana Božuta.

 

Pijanista Zlatan Božuta rođen je u Sarajevu 1991. godine. Prvo muzičko obrazovanje stiče u klasi Draženke Čanković-Janković u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi ”Novo Sarajevo“. U Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu školuje se u klasama Milorada Jovanovića i Mirjane Jovanović. Na Odsjeku za klavir Muzičke akademije u Sarajevu, u klasi Dragana Opančića, završio je dodiplomski studij 2014. godine, a zatim i master studij 2017. godine.

Specijalizirao se u u programu Talent Music Master Courses u Brescii, Italija, u klasi Rubena Dalibaltayana. Zaposlen je u zvanju višeg asistenta na Odsjeku za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Kroz školovanje je izgradio poziciju istaknutog mladog pijaniste kroz redovno koncertiranje, kao i uspjehe na nizu pijanističkih takmičenja (Specijalna nagrada na XII Federalnom takmičenju, Prvo mjesto na Yamaha Music Foundation of Europe, BiH;

Pohađao je majstorske radionice istaknutih pijanista, među kojima su Kemal Gekić, Jurij Kot, Aleksandra Romanić, Christopher Taylor, Boris Kraljević, Ursula Opens, Rita Kinka, Ruben Dalibaltayan, Jerome Lowenthal, Hinko Haas, Jokut Mihajlović, te radionice kamerne muzike Manhattan String Quarteta.