Sjećanja

Održana manifestacija „Meokrnje 2019“

Proteklog vikenda održana je manifestacija “Meokrnje 2019” koja je ove godine okupila preko 2.500 antifašista na platou Meokrnja i sa kojeg je poručeno da samo zajedno svi koji njeguju historiju Drugog svjetskog rata i Narodnooslobodilačke borbe i učesnici Rata 1992-1995 mogu pobjediti neofašizama i očuvati Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu Državu. Ovako snažana poruka je garancija očuvanja Bosne i Hercegovine u njenim granicama, garancija širenja antifašizma posebno među mladima.

 

 

Ovogodišnja manifestacija imala je niz sadržaja , tako je tradicionalni planinarski pohod ove godine išao je iz tri pravca i učesnici pohoda nosili su zastave brigada Armije R BiH koje su bile na Meokrnju u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995, Travničkog partizanskog odreda i Zeničkog partizanskog odreda koje pred početaka svečane akademije predate brigadnom generalu Mustafi Polutku predsjedniku  Skupštine SABNOR-a BiH i predsjedniku  Udruženja za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu.

Na samom početku svečane akademije obratio se predsjednika Organizacionog odbora Fahir Čamdžić i zahvalio se na odzivu i podršci manifestaciji ” Meokrenje 2019” koja od ove godine u okviru Organizacionog odbora “Vlašić u odbrambenooslobodilačkom ratu “. Prisutnima se, pored ostalih, obratio i načelnik općine Travnik  Admir Hadžiemrić, koji se osvrnuo na značaj Meokrnja u odbrani Travnika.

 

 

Historijski čas i sjećanja na Travnički partizanski odred održao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik, Fuad Lolić, a brigadir Remzija Šiljak, posjetio je na ratna dešavanja na platou Meokrnja u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992-1995 sa jedinstvenom porukom da se ne zaboravi a da se nikada više ne ponovi.

Pored već tradiocionalnog planinarskog pohoda organizovani su “Bosanski susreti” u pet disciplina skok u dalj, trčanje u vrećama, trka štafeta, potezanje konopca, bacanje kamena sa ramena i streljački kup. Pobjednicima u svim disciplinama uručeni su pehari, medalje i diplome, a ova takmičenja privukla su veliku pažnju svih prisutnih.

Cvijeće ispred Spomenika iz Drugog svjestkog rata i Armije R BiH položio je u ime potpredsjednice  F BiH Melike Mahmutbegovic Advan Akeljic, premijer SBK Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, članovi Organizacionog odbora manifestacije  “Meokrnje 2019“, u ime potpredsjednice Skupštine SBK/KSB Ljubinke Atanasijević cvijeće su položile članice UŽ ” Emina “, SABNOR-a BiH, Udruženja demobilisanih borac Armije R BiH, SABNOR-a ZDK, SABNOR-a SBK/KSB, Udruženje antifašista i boraca NOR-a grada Zenice, Udruženje antifašista i boraca NOR-a općine Vitez, Udruženje antifašista i boraca NOR-a općine Bugojno, Udruženje Josip Broz Tito općine Bugojno, MZ “Gluha Bukovica” i Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik .

Podršku u organizaciji manifestacije ” Meokrnje 2019. godine ” dao je načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, premijer Kantona Tahir Lendo, potredsjednica Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević, potpredsjednik Skupštine SBK/KSB Muharem Grabus, Kantonalna uprava za pitanja boraca i stradalnika rata, Oružane snage BiH, UŽ ” Emina “, KUD ” Višnjevo “, Višnjevo,  RO ” Merhamet ” Travnik, VTJ ” TRavnik “, JU ” Dom zdravlja Travnik “, GSS “Travnik” i druga nevladina udruženja kao i mnogobrojni privredni subjekti sa područja Općine Travnik.