U Travniku obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Travniku je danas obilježena godišnjica smrti Josipa Broza Tita. Cvijeće ispred Titove biste u parku kod zgrade Općine Travnik položile su delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941 – 1945 i Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

 

Josip Broz Tito (7. maj 1892. – 4. maj 1980.) je bio jugoslavenski revolucionar i državnik, koji je bio na različitim funkcijama od 1943. godine do svoje smrti. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je vođa jugoslavenskih partizana.

U aprilu 1941. Sile osovine (Bugarska, Njemačka, Italija i Mađarska) zauzimaju Kraljevinu Jugoslaviju. KPJ diže oružanu pobunu i prelazi u partizanski rat protiv agresora. Četnici (tzv. Ravnogorski pokret Draže Mihajlovića) odane kralju i ustaše pod vodstvom Ante Pavelića se bore također protiv partizana. 1942. Tito organizuje AVNOJ koji uvezuje sve grupe otpora. AVNOJ se je, budući da je kralj Petar II bio u londonskom egzilu, sam proglasio predstavnikom Jugoslavije. Pod vodstvom Tita Jugoslaviju su partizani uspješno odbranili, uz oružje koje je dostavila Velika Britanija. Vojna pomoć Crvene armije je gotovo bila beznačajna.

 

Bio je popularna javna ličnost u zemlji i inostranstvu. Prikazan kao simbol ujedinjenja, njegova unutrašnja politika je održavala miran suživot naroda u Jugoslaviji. Stekao je dodatnu međunarodnu pažnju kao glavni lider Pokreta nesvrstanih, zajedno sa Džavaharlalom Nehruom iz Indije, Gamalom Abdelom Naserom iz Egipta i Sukarnom iz Indonezije. Orson Welles ga je jednom nazvao “najvećim čovjekom na svijetu”.

 

Preminuo je u Kliničkom centru u Ljubljani, 4. maja 1980. godine. Njegova sahrana je okupila mnoštvo političkih ličnosti, šefova država i vlada iz svih država svijeta.  Sahranjen je u Beogradu u mauzoleju nazvanom Kuća cvijeća. Njegova sahrana je bila jedna od najvećih u historiji čovječanstva. Lista priznatih državnika i ličnosti koji su se okupili da odaju posljednju počast Titu je bila impozantna: 4 kralja, 31 državni predsjednik, 22 premijera, 47 ministara vanjskih poslova, uz to poznate ličnosti kao Indira Gandhi, Margaret Thatcher, Willy Brandt i mnogi drugi.

Tito je bio jedina poznata osoba koja je pored pape Ivana Pavla II imala pogreb sa preko 100 svjetskih državnika, što predsjednika, premijera, monarha i ambasadora.