Kult ART

Održana radionica “Biblioteka i informacijska pismenost”

Druga aktivnost koju je UG Bosanski kulturni krug organizirao povodom učešća u obilježavanju manifestacije Dan općine Travnik jeste radionica za srednjoškolce pod nazivom “Biblioteka i informacijska pismenost-razvoj kritičkog razmišljanja”.

 

 

Predavanje za srednjoškolce je održano večeras u prostorijama galeriji EX ponto-mjestu susreta.

Radionicu su vodile bibliotekarka Katoličkog školskog centra” Petar Barbarić Marija Marić i bibliotekarka Mješovite srednje škole ” Travnik” Melisa Ščetić.

Kako je rečeno, cilj večerašnjeg predavanja je bio slušateljima približiti pojmove informacijske i medijske pismenosti, ali i naučiti ih kako učiti i olakšati ulogu korisnika u 21. vijeku kada je zadaća biblioteke i bibliotekara kao korisnika postala izazovnija i redefinirana.

– Razvoj kritičkog razmišljanja kod mladih i pozitivna upotreba informacijske/bibliotečke pismenosti je mnogo važna i korisna, jer bez obzira na digitalnu eru u kojoj živimo, knjiga i biblioteka nikada neće izgubiti svoju vrijednost i uvijek će imati svoje mjesto, ali načini korištenja istih će biti prilagođeni. – kazala je Ščetić.

Zahvaljujemo UG Bosanski kulturni krug, bibliotekarkama Melisi Šcetić i Mariji Marić na odzivu i doprinosu u obilježavanju manifestacije Dan općine Travnik.