Kult ART

Održana svečana dodjela nagrada Centra za kulturu općine Travnik u znaku 25 godina postojanja

Sinoć je u Centru za kulturu općine Travnik održana je 3. Svečana dodjela nagrada Centra za 2021. godinu.

 

 

“Svečana dodjela nagrada Centra”  jeste prilika da se podsjetimo na kulturne programe i sadržaje koji su obilježili tu godinu, te da se istaknu vlastiti programski sadržaji Centra, manifestacije i festivali poput:  “Travničke večeri”, “Ogledalo svijeta u očima djeteta”, “Mono Fest-festival prvog lica”, “Veseli snježni Travnik”, “Acoustic fest Travnik”, “Kreativni raspust” i dr.

U protekloj godini Centar je ostvario 172 programska sadržaja, od čega je trećina vlastitih programa, što uključuje tradicionalne festivale za djecu i odrasle, te kulturno projektne sadržaje.

 

Birane su nagrade u tri kategorije:

–       Najbolji književni, likovni, edukativni i ostali program;

–       Najbolja pozorišna predstava;

–       Najbolji koncert;

Među nominovanima su se našla mnoga poznata i priznata imena iz oblasti kulture i umjetnosti, a shodno kategorijama žiri i publika su odlučili slijedeće:

Najbolji književni, edukativni i drugi programi za 2021. godinu:

–       „Noćas nema mjeseca punog iznad Bosne“ – autor Amir Misirlić

–       „Svi naši zmajevi“- autor Zdravko Cvjetković

Najbolji koncerti za 2021. godinu:

–          „Srebrenički inferno“ – izvođač Omladinski hor Zenica

–          „Čudan zeman“  – Eldin Huseinbegović

 

Najbolje predstave za 2021. godinu:

–       „Ježeva kućica“ – BNP Zenica

 

–       „Međuigre“ –  Zijah Sokolović

Svečanu ceremoniju dodjele upotpunili su izvanrednim performansima Adelisa Saračević, operna mecosopranistica iz Sarajeva uz pratnju pijaniste, Bakira Samardžića, te svjetski prvaci u salsi i argentinskom tangu, Valentina Vavra i Vedran Mačeta. Kompletna noć je odisla sofiticiranom notom umjetničkog izražaja, uz prisustvo zvanica koje su uživale u cjelovečernjem programu.

Ovogodišnja Svečana dodjela nagrada bila je u znaku obilježavanja 25 godina rada Centra za kulturu općine Travnik.

“Sretni smo što svjedočimo velikom uspjehu i rastu ove instititucije iz godine u godinu, što pokazuje njihovu zrelost i predanost u radu.“ – istaknuo je premijer  Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo.

Načelnik općine Travnik, dr.sci. Kenan Dautović se posebno osvrnuo na liderski koncept institucije, kao i na važnost timskog rada i zalaganja, što je zapravo dovelo do ovakvih rezultata i uspjeha. Posebno se zahvalio direktoru i uposlenicima koji su za to najzaslužniji.

U ime Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta SBK/KSB, obratila se predstavnica Ureda za kulturu, Fatima Jelčin koja je čestitala na dosadašnjem radu i projektima koje Centar realizuje, te naglasila da će Ministarstvo i dalje podržavati kvalitetne aktivnosti ove institucije.

 

Svoje oduševljenje i zadovoljstvo atmosferom koja je vladala u Centru za kulturu, profesionalnošću i pristupom njenih uposlenika, nisu krili ni ostali gosti. Ljudi iz svijeta umjetnosti su zaista ostali pozitivno iznenađeni uspjesima koje Centar niže posljednjih godina.

 

Na kraju, direktor Centra mr. Taik Ganić se osvrnuo na rast i razvoj Centra u proteklih 25 godina, samu ideju i viziju, te posebno naglasio kako su dosadašnji rezultati produkt timskog rada svih uposlenika, determinirani jasnim ciljevima, projektima i dosljednom radu. U to ime, povodom 25 godina rada Centra, članovi Upravnog i Nadzornog odbora dodijelili su plakete svim uposlenicima za doprinos u radu Centra za kulturu općine Travnik.