Scena

Ogledalo svijeta u očima djeteta: „Pet dana Festivala, hiljadu i pet stotina posjetilaca“

Javna ustanova Centar za kulturu općine Travnik je u periodu od 16.11. do 20.11. 2022. godine organizovala 4. po redu festival „Ogledalo svijeta u očima djeteta“. Radi se o pozorišnom-art festivalu za djecu koji ima za cilj podizanje svijesti o značaju teatarske umjetnosti među djecom, te kreiranje dodatnih sadržaja koji oplemenjuju kvalitet njihove kreativnosti.

 

Ove godine, mališani su mogli pratiti predstave za različite dobne skupine, a gosti festivala su bili: JU Centar kulture i mladih općine Sarajevo, sa predstavom „Bajka o ribaru i ribici“, Narodno pozorište Zenica „Oslobodimo umjetnike“, Pozorište lutaka Mostar sa predstavom „Zlatokosa“, Zlatousti, Makarska sa predstavom „Svakom svoje meni tvoje“ koja je rezultat internacionalne koprodukcije Centra i udruge Zlatoustih, te Dramski studio Centra za kulturu Travnik sa predstavom „Petar Pan“.

 

Pored predstava, dodatni sadržaji festivala bili su usmjereni na umjetničke, kreativne radionice koje su imale za cilj potaknuti maštu, osloboditi kreativni prostor djece, dati im mogućnost da se izraze, te svakako da nauče nešto novo. Radionice su obuhvatile teme: „ Bajke za laku noć“, „Scenski pokret“, „Tehnike glasa“, „Likovna radionica“, te „Radionica novinarstva“.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

 

-Prezadovoljni smo zainteresovanošću i odzivom publike. Zahvaljujemo se predškolskim i školskim ustanovama na saradnji, kao i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta SBK/KSB, Fondaciji za Muzičke i scenske umjetnosti Sarajevo i svim medijima koji su propratili festival. Samo zajedničkim naporima, usmjerenošću i konstantnim radom uz podizanje kvalitete možemo dugoročno imati zadovoljnu publiku. – poručuju iz Centra za kulturu općine Travnik.

 

Napominjemo, festival za djecu je ove godine obilježio dva značajna datuma „Svjetski dan tolerancije“ i „Međunarodni dan djeteta“, kao i bio dio „Noći Teatra BiH“, a sve u znaku 25 godina obilježavanja JU Centar za kulturu općine Travnik. Svi sadržaji festivala za djecu bili su besplatni.