Promo

Projekcija filma „KOŠNICA“ (HIVE) u Travniku uz panel diskusiju

Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s udruženjem Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ organizira projekciju filma „Hive“ autorice Blerte Basholli, uz prateću panel diskusiju na temu rodne ravnopravnosti u različitim segmentima života 22. novembra 2022. godine u 18 sati u prostorijama Centra za kulturu Travnik.

 

 

Film HIVE (“Košnica”) inspirisan je istinitom životnom pričom Fahrije Hoti iz sela Velika Kruša i njenom borbom za vlastitu i egzistenciju svoje porodice u jednom duboko patrijarhalnom društvu. U želji da osiguraju egzistenciju za svoje porodice, udovice pokreću svoj biznis za prodaju lokalnog prehrambenog proizvoda – ajvara. U svom novom poduhvatu pronalaze u isto vrijeme i lijek i utjehu, ali njihova volja za nezavisnošću i samoodrživošću ubrzo nailazi na probleme i neprijateljstvo patrijarhalne okoline. Riječ je o filmu koji je u užem krugu kandidata za ovogodišnjeg Oskara i uvjerljivi je pobjednik prošlogodišnjeg Sundance Film Festivala.

Nakon projekcije filma u okviru panel diskusija razgovaramo s predstavnicima/cama ambasade, predstavnicima javne uprave i državnog sektora, predstavnicima/ama nevladinog sektora i omladinskih organizacija te poduzetnicama o temama unapređenja rodne ravnopravnosti i pozicije žena u bh. društvu, zapošljavanju i poduzetništvu.

 

Panelisti u Travniku:

Chantal Felder, predstavnica Ambasade Švicarske u BiH

Kenan Dautović, načelnik općine Travnik

Sehija Dedović, predsjednica udruženja Centar za edukaciju i istraživanje Nahla

Nedim Pripoljac, predstavnik Centra za edukaciju mladih (CEM) Travnik

Mirela Džinić, poduzetnica, Obrt Senses

Merjema Halilović, predstavnica Swiss Youth Advisory Boarda

Moderatorica: Elvira Leka

 

Vrijeme održavanja:  22. novembar, 18.00 sati

Mjesto održavanja: JU Centar za kulturu općine Travnik, Bosanska bb, Travnik