LifestyleTravnik danasZdravlje

Oko 80 učesnika krenulo put staze kojom se kretao Erik Brandis

Oko 80 učesnika planinarske ture “Stazama Erika Brandisa” koja se realizuje u organizaciji Planinarskog društva “Paklarske stijene”, u okviru manifestacije Dan općine Travnik, jutros je krenulo ispred Zavičajnog muzeja Travnik putem jedne od najljepših tura preko planine Vlašić.

 

 

Učesnici ture iz Viteza, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Jablanice, Novom Travnika, Tomislavgrada i Travnika, danas će  imati priliku koračati stazama kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH. Cilj ove ture je zapravo, pored druženja,  i upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, te popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

Učesnicima ture želi se približiti svijet planinskog bilja, ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva, te ih animirati da sami botaniziraju, fotografišu, prikupljaju biljke za vlastiti herbarijum, te istražuju endemske vrste.

Ukupna dužina staze je cca 14,4 km, a visinska razlika cca 1200 m.n.v. a kreće se putem preko Starog grada, strana do kapelice Svetog Ivana Krstitelja (915 m.n.v.).

To je ujedno i najteži uspon jer se kreće nezagrijan, svladava se visinska razlika od 400 m i prelazi se razdaljina od 2,5 km. Put od kapelice dalje vodi preko livada, sela Velika Bukovica u kome se nalazi i izvor hladne vode. Zatim slijedi blaži uspon ne baš tehnički zahtjevan sve do planinarskog doma Konjska. 1.353 m.n.v. U blizina doma je izvor pitke vode, gdje se mogu svi učesnici osvježiti i odmoriti. Udaljenost od kapelice do doma je cca 2,7 km. Zatim slijedi najduža ruta, a to je do planinarskog doma Devečani koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.763 m i pređenih cca 6,7 km.

Od doma na Devečanima ide spust do planinarskog doma Erik Brandis na Galici. Dužina rute je cca 2,5 km, a nadmorska visina 1.509 m. Ovo je fizički izuzetno zahtjevna tura, te je neophodna dobra kondicija. Učesnike ove ture ispratilo je lijepo sunčano vrijeme.

 

(Dani općine Travnik)