Travnik

Općina Travnik: Stipendije za 108 travničkih studenata

Danas je načelnik općine Travnik dr. Kenan Dautović potpisao ugovore za stipendiranje studenata, nadarenih učenika i učenika sa rijetkim zanimanjima. Ove godine općina Travnik će izdvojiti preko 160.000 KM za stipendiranje uz još 30.000 KM koje je najavio načelnik Dautović, tako će ukupni iznos biti oko 200.000 KM.

 

 

-Program stipendiranja učenika i studenata Općine Travnik ima za cilj podršku akademski nadarenim, uspješnim studentima, ali i studentima sa slabijim imovinskim stanjem.

Za ovaj program Općina Travnik izdvojila je 200.000,00 KM, od kojih će 30.000,00 KM biti dodjeljeno kroz program stipendiranja isključivo akademski izvrsnih studenata, čiji će javni poziv biti objavljen uskoro.

Ovom prilikom najavili smo i izmjene u Pravilniku za dodjelu stipendija za narednu godinu, koji ćemo ponuditi našim studentima na javnu raspravu kako bismo otklonili određene nedostatke i nelogičnosti koje postoje u trenutnom Pravilniku, te kako bismo omogućili  studentima da i sami učestvuju u kreiranju što boljeg i transparentnijeg Pravilnika.

Jedan od prioriteta općinske administracije je svakako ulaganje u kvalitetno obrazovanje i posticanje akademskog uspjeha studenata i učenika sa područja Općine Travnik koji su budućnost razvoja naše Općine.

Ovim putem čestitam dobitnicima stipendije za ovu akademsku godinu, te se nadam da ćemo u budućnosti imati mogućnost povećanja sredstava za stipendiranje kako bismo obuhvatili još veći broj naših uspješnih studenata. – kazao je načelnik, dr. Kenan Dautović.

 

Ove godine Općina Travnik 108 studenata sa po 150 KM mjesečno tokom deset mjeseci što je ukupno 1.500 KM, a uz ovo četiri sa deficitiranim zanimanjem u iznosu od 700 KM i 18 nadarenih sa po 500 KM.