Biznis

Osnovano Udruženje poljoprivrednika „Lašva – Vlašić“

U Travniku je registrovano 13 udruženja koja su okupljala poljoprivredne proizvođače, ali nažalost ta udruženja bila „društva jednog lica“ jer nisu zastupali one zbog kojih su osnovana, rečeno je na osnivačkoj skupšini Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Lašva-Vlašić“.

-Do sada je bilo formirano nekoliko udruženj na nivou Srednjobosanskog kantona i Općine Travnik, ali ima udruženja koja nemaju ni jednog člana osim predsjednika. Ti predsjednici idu predstavljaju poljoprivrednike, potpisuju i sve obavljaju umjesto njih. Onda su se ljudi odlučili d ovje formiraju jedno udruženje koje će ih zaista predstavljati i zastupati njihove interese. – kazao je Ilham Aščić, savjetnik za poljoprivredu u Općini Travnik.

U prvu planu bit će pomoć poljoprivrednicima jer i Federacija i Kanton često krše zakone posebno u oblasti poticaja poljoprivrednim proizvođačima.

-Mi znamo da je jaka poljoprivredna proizvodnja motor razvoja na općini Travnik. Bez jakog Udruženja, nema ni razvoja poljoprivrede.Morat imati nekog ko će vas predstavljati prema Općini, kantonu i federaciji BiH.  S obzirom da na području Travnika ima više udruženja koja su društva jednog ili dva lica, smatramo da ne zastupaju interese poljoprivrednika nego svoje pojedinačne interese. Zato smo pokrenukli inicjativu  da formiramo jako Udruženje. – Hamid Suljić, vijećnik u OV Travnik i poljoprivredni proizvođač.

Najveći problemi poljopivrednika u travničkom kraju, poznatom po stočartsvu, su nebriga nadležnih institucija na višim nivoima. Oko 70 posto populacije na području ove općine vezano je uz poljoprivredu,a problem je što ne mogu pratiti objave poticaje. Većina učesnika osnivačke skupštine mišljenja su kako sredstva poticaja opdlaze većinom u krive ruke.

poljoprivrednici0

 

Problemi sa poticajima

Džafer Džambas, stočar koji ima stado od 500 ovaca hrani 15 članova porodice i niko nije zaposlen. Svi žive od stočarstva. Država nekad pomaže, ali često ne pomaže, jer potcaji su mimoišli ovog proizvođača posljednje tri godine. Slučaj je završio na sudu.

-Problem je što nas ograničavaju na 6.000 KM, a već naredne godine neće nam dati nikako. Tako je bilo i sa kantonalnim poticajima, jedne godina nam daju  i pet godina nema ništa. Sad je sve na sudu,. Dolazila je neka federalna inspekcija, nije ni vidjela ovaca.  Imam obećanja da ću dobiti odštetu. Advokat radi svoje, ali evo već tri godine čekam. – kazao nam je Džafer Džambas.