Hronika

Otkriveni prevaranti iz Sarajeva: Prevarili više od stotinu građana u F BiH

 

Službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona su u saradnji sa službenicima MUP-a Livanjskog kantona  uspjeli identifikovati dvije osobe koje su u proteklih nekoliko mjeseci vršile prevare na putevima na području više kantona u Federaciji BiH. Sarajlije inicijala A.Đ. (24) i J.I. (27) osunjičenu sa za preko 100 prevara koje su počinili širom Federacije BiH inscenirajuće navodne udese. Prevare su vršene najčešće na pustim dionicama puta. Na području SBK to su bili lokaliteti Rostova i Koprivnice.

 

Razbijeni retrovizor

 

-Prevare su vršene tako što su osobe lažno prikazivale oštećenim da su prouzrokovali saobraćajnu nezgodu prilikom mimoilaženja vozila, predhodno odbacivši razbijeni retrovizor u vozilo oštećenog, kao bi on pomislio da je došlo do kontakta vozila. Potom bi sustizali vozila i optuživali vozače da su oštetili retrovizor i da trebaju platiti nastalu štetu. Obzirom da su, u večini slučajeva, izvršioci koristili skupocjena vozila kao što su Golf 7, koje su prethodno iznajmljivali u „rent a car“ kućama u Sarajevu, od prevarenih vozača tražili su veće iznose novca. – pojasnio nam je Rusmir Prohan, glasnogovornik policijskog komesarea MUP-a SBK

 

Izvršioci su za prevare koristili razbijene retrovizore, koje su prethodno nabavili na auto-otpadima, a vršene su na  nenaseljenim dionicama puta, gdje su se nerijetko presretnuti vozači bojali i za svoju sigurnost, te su pristajali da plate tražene iznose.

 

Uhapšeni u Drvaru

 

A.Đ. (24) i J.I. (27) su lišeni slobode na području Drvara, gdje je nad njima provedena kriminalistička obrada, koja je nastavljena i u Bugojnu. Tokom obrade izvršioci su priznali da su u proteklom periodu izvršili od 100 do 150 ovakvih prevara.

Od izvora bliskih istrazi doznajemo da su dvojica Sarajlija priznala kako su na ovu ideju došli u Hercegovini gdje su zaista imali udes u kojem su malu štetu „masno“ naplatili.

 

 Pomoć građana

 

Identifikacija osoba osumnjićenih osoba izvršena je uz pomoć građana, te iu MUP-a SBK  zahvaljuju  na saradnji i mole  sve građane koji su bili žrtve ovakve prevare da se jave u MUP SBK Travnik putem e-maila [email protected] ili na telefon + 387 30 511 847   kako  bi se dokumentovala krivična djela počinjena od strane ove dvije osobe.