Centralna BosnaInfo

Vlada SBK usvojila rebalans budžeta za ovu i budžet SBK za 2017.godinu

 

 

Nakon burne rasprave i dvije pauze Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je na današnjoj sjednici rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 189 miliona konvertibilnih maraka. Prema prezentiranim podacima SBK ima višak prihoda u iznosu od 2,7 miliona KM, a akumulirani deficit sada iznosi 12,5 miliona KM.  U ovoj godini zabilježen  je porast  prihoda od poreza za 4,6 miliona maraka.

Uslijedila je burna rasprava o budžetu za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 192 miliona maraka. Prijedlog budžeta  uvećan je za preko 200 hiljada KM, a razlog su  povećanja primanja zastupnika u Skupštini SBK koje se očekuje nakon donošenja novog Zakona, te planirana sredstva za regres nosicima pravosudnih funkcija.

Nedumice su se javile zbog budžetskih stavki za pojedine škole, ali i zbog predloženog načina finansiranja Agencije za privatizaciju SBK koja je trebala biti finansirana sa posebnog arčuna (ESCROW račun). Nakon burne rasprave i dvije pauze usvojen je predloženi budžet u iznosu od 192 miliona KM.