Kult ART

Otvorena izložba „Milica Babić Andrić – život i djelo“

U Zavičajnom muzeju Travnik večeras je otvorena izložba „Milica Babić Andrić – život i djelo“. Izložba je realizirana u saradnji sa  Centrom za kulturu Šamac, a autorica izložbe je Milanka Blagojević, direktorica Centra.

 

Izložba nastala u produkciji Centra za kulturu Šamac  fokus stavlja na fotografije iz života Milice Babić Andrić, zajednički život Milice i Ive Andrića kao i radove ove umjetnice na polju kostimografije u trideset godina dugoj karijeri.

Ona je bila prvi školovani kostimograf na području bivše Jugoslavije i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti i Pozorišnoj akademiji.

Milica Babić Andrić rođena je u Bosanskom Šamcu, u trgovačkoj porodici kao kćerka Stevana i Zorke Babić, 2. septembra 1909. godine. Budući da su joj roditelji bili imućni omogućili su joj školovanje u Beču i Parizu. U Beču je završila slikarstvo, a u Parizu se školovala za kostimografa.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Bila je zaposlena u Narodnom pozorištu Beograd, a sarađivala je i sa pozorištima u Banjaluci, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu. Znamenita Šamčanka, Milica Babić, javnosti je ipak ostala najviše upamćena kao supruga nobelovca Ive Andrića.

Opremila je oko 300 pozorišnih predstava, opera i baleta u periodu od 1931. do 1963. godine. Pionir i u domenu filmske kostimografije, Milica Babić,  opremila je nekoliko prvih domaćih filmova: Živjeće ovaj narod, Njih dvojica, Mis Ston, Gospođa ministarka i druge.

Za rad na polju kostimografije dobila je nekoliko značajnih priznanja.

U prvom redu to je Orden rada sa zlatnim vencem kojim je nagrađena 1949.godine; nagrada Sterijinog pozorja u Novom Sadu 1956. godine. Ona je ujedno naš prvi kostimograf koji je primio ovu nagradu. Kao zaslužni građanin odlikovana je 1964. plaketom grada Beograda.

Izložbu „Milica Babić Andrić – život i djelo“ u Travniku  predstavili su Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik,  Milanka Blagojević, direktorica Centra za kulturu Šamac i autorica izložbe, te Enes Škrgo, viši kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

 

Promovisana prigodna poštanaska koverta

 

Nakon otvaranja izložbe večeras je u Zavičajnom muzeju upriličena Promocija prigodne filatelističke koverte i poštanskog žiga u povodu 130 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića. Ovo je nastavak saradnje na obilježavanju značajnih datuma i događaja između Zavičajnog muzeja Travnik i Društva filatelista i kolekcionara Travnik. Kao motiv iskorišten je izvod iz matične knjige koji govore da nobelovac rođen u Travniku 9. oktobra 1892. godine u ulici Zenjak. U subotu, 8. oktobra iz travničke BH Pošte sve pošilje poslane su sa žigom kako bi podsjetile primatelje na 130 godina od rođenja Ive Andrića.