ArtKult ART

Otvorena izložba slika i umjetničkog nakita Adina i Mie Hebib

U Zavičajnom muzeju u Travniku otvorena je izložba slika Adina Hebiba i umjetničkog nakita Mie Hebib. U tri sale Zavičajnog muzeja predstavljena je retospektiva djela Adina Hebiba iz tri umjetnička ciklusa nastala tokom 36 godina rada u statusu slobodnog umjetnika.

 

-Ja za nekoliko mjeseci izlažem u jednom izuizetnom muzeju u Pragu, ali meni je ova izložba jednako važna kao i ta u Pragu ili ona u Londonu. Namjenski sam napravio izložbu na 9. maj na Dan pobjede nad fašizmom i naredna je 25. maja u Muzeju u Zenici. Ja sam agnostik. Poštujem sve vjernike, ali sloboda je najvažnija za izražavanje. Moja kćerka nije mgola doći jer je trenutno u Los Anđelesu , ali je tu 20 unikatnih komada nakita. – kazao je Adin Hebib, naglasivši svoje oduševljenje restauriranom srednjovjekovnom tvrđavom Stari grad u Travniku.

Govoreći o umjetničkom djelovanju Adina Hebiba, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, Fatima Maslić je naglasila kako je riječ o umjetniku sa 11 evopskih nagrada za slikarstvo i dizajn koji do sada imao 40 samostalnih izložbi, a njegove slike krase brojne galerije i privatne kolekcije.

 

Izložbu je otvorio načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, a ljubitelji umjetnosti mogu je pogledati  do 23. maja.