Travnik

Otvorena nova džamija u donjem Golešu kod Travnika

 

U povratničkom selu Goleš, koje se nalazi na magistralnom putu  Travnik – Donji Vakuf, danas je upriličena svečanost u povodu otvaranja nove džamije koje je izgrađena zahvaljujući donacijama „Crvenog polumjeseca“ Ujedinjenih Arapskih Emirata i donatorima iz Kraljevine Bahrein.Ova svečanost dio je manifestacije 506. Dana Ajvatovice.

Prema riječima Nedžada Karajka, predsjednika Građevinskog odbora, gradnja je trajala godinu dana,a Muhamed Kerić, predsjednik Džematskog odbora istaknuo je potrebu da se i u donjem dijelu Goleša izgradi nova džamije zbog činjenice da je i donji dio sela naseljen, te da Golepš sada ima 152 domaćinstva sa oko 900 stanovnika. On je naglasio da je tokom agresije na BiH stanovništvo izbjeglo, te da je 140 mještana Goleša bilo u redovima Armije BiH, a 14 ih je dalo svoje živote za odbranu domovine.

Da se život vraća u ovo selo svjedoči podatak da je nakon rata 20 mladih ljudi iz Goleša uspješno završilo studije u Sarajevu  i postali su ljekari, inžinjeri i profesori.

hor_elci_ibrahim_pasine_medrse

Mr. Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik kazao je  kako je ovo 46 džamija u Medžlisu IZ Travnik, a travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović podsjetio je kako je 80 posto džamija u BiH bilo oštećeno tokom proteklog rata. On se posebno zahvalio donatorima i izvođaču radova firmi „Vlašić gradnja“ i njenom vlasniku Husi Halepu. U kulturnom programu nastupio je hor Elči Ibrahim-pašine medrese. Nakon svečanog otvaranja u novoj džamiji u donjem Golešu klanjan je podne-namaz.