Travnik - Leipzig

Partnerstvo Leipzig-Travnik dobilo još jednu prestižnu nagradu

U prisustvu preko 1.200 zvanica, u njemačkom Düsseldorfu održana je  manifestacija dodjele nagrade za održivost iz oblasti biznisa, privrede, nauke, proizvodnje, istraživanja, te partnerskih gradova. Na ovoj manifestaciji gradsko partnerstvo Leipziga i Travnika dobilo je još jedno priznanje.

 

 

Manifestaciji je prisustvovala  njemačka kancelarka Angela Merkel,  te bivši njemački predsjednik Christian Wulff.

Ime Travnika se također spomenulo na ovoj manifestaciji i to u oblasti partnerskih gradova. Naime, Grad Leipzig i Općina Travnik su ušli u uži krug za izbor održivih partnerskih gradova i bili su konkurenti za osvajanje nagrade sve do finalnog proglašenja. U ovoj oblasti pobjedu je odnijelo partnerstvo Bremen-Durban.

 

 

Partnerstvo Travnik-Leipzig je ušlo u izbor tri  najbolja partnertva njemačkih gradova sa ostatkom svijeta. Partnerstvo Leipzig-Travnik je i prošle godine dobilo nagradu jedno od tri  najbolja partnerstva njemačkih gradova sa ostatkom svijeta.

Također, partnerstvo Leipzig-Travnik je i ranije dobijalo mnoge prestižne nagrade. Jedna od najvažnijih nagrada je nagrada Europskog parlamenta za građansku saradnju u 2008. godini kada je Općina Travnik bila jedina Općina dobitinica ovog priznanja, a da nije iz zemlje članice EU.