TravnikTravnik - Leipzig

Partnerstvo Lajciga i Travnika pokrenuli su građani i udruženja!

Travnik i njemački Lajpcig ove godine obilježavaju 15 godina zvaničnog partnerstva i saradnje u svim oblastima života, od kulture i sporta, preko privrede i politike. Međutim saradnja između dva grada aktivna je više od dvije decenije, ističe Azem Ejubović, direktor travničkog ureda Društva za unapređenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

 

-Naša saradnja traje već 21 godinu. Ova saradnja koja je krenula od građana. U početku je imala humanitarni karakter. Ovdje su građani i udruženja građana, kulturne institucije i sportski klubovi pokrenuli saradnju, a nakon toga smo došli na nivo na kojem dvije općinske administracije sarađuju. Sada imamo projekte koji se realizuju između kulturnih, sportskuih, političkih, obrazovnih instituciji, kao i između nevladinog sektora. U posljednje vrijeme imamo i privrednu saradnju. – kaže Ejubović.

 

U Društvu su zadovoljni dosadašnjom saradnjom jer kako kažu ne rade megalomanske projekte,ali rade projekte koji su na zadovoljstvo građana. Posebno su ponosni na projekte iz oblasti obrazovanja.

 

-Svake godine šaljemo učenike i studente na edukativnu praksu u Lajpcig. Oni imaju priliku da se obučavaju u gradskom saobraćaju Lajpciga, Njemačkim  željeznicama, bankama i drugim institucijama.. S druge strana saradnja između dva plesna studija, dvije muzičke škole, dva košarkaška kluba ima posebnu dimenziju i daje veliki spektar. – navodi direktor Ejubović.

 

Ekološki projekat

 

U samim početcima  saradnja je imala humanitarni karakter, a posljednjih godina sve je više privrednih projekata. Jedan takav je projektovanje i izgradnja održivog Centra za upravljanje otpadom koji bi služio za četiri općine Lašvanske doline. Projekat je podržalo i Ministarstvo okoliša Savezne Republike Njemačke.

 

-To bi trebao biti centar za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača. Pored toga što smo osigurali sredstva za izradu studije, mi ćemo pokušati osigurati i sredstva iz evropskih fondova za implementaciju ovog projekta. – kaže Ejubović.

Partnerstvo Lajpciga i Travnika dio su i projekta kojeg podržava njemačko ministarstvo za obnovu, a riječ je projektu koji se implementira u partnerskim gradovima u BiH i regiji.

 

(Dnevni avaz)