ServisTravnik

Počela rekonstrukcija Bosanske ulice

Počela je realizacija prve faze projekta rekonstrukcije Bosanske ulice pod nazivom „Travnički korzo”  koji implementira Općina Travnik.

 

Izvođač radova GPD „TELING“ d.o.o. Travnik će na dionici pješačke zone od restorana „Tarabovac“ do raskrsnice kod trgovačkog centra „Konzum“ u narednim danima vršiti intenzivirane radove na rekontrukciji i uređenju Bosanske ulice u vrijednosti od oko 600.000,00 KM.

Prijedlozi građana i stručnih timova, uticali su na identifikaciju svih potreba građana, a na osnovu kojih je Općina Travnik provela postupak odabira najboljeg idejnog rješenja uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone. Planirano je da područje Bosanske ulice bude popunjeno dodatnim mobilijarom, te da se ukloni signalizacija biciklističke staze, koja se u testnom periodu pokazala kao nepotrebna.

Brojni prijedlozi građana kao i stručnih timova značajno su uticali na identifikaciju svih potreba građana koje su, objedinjavanjem postale projektni zadatak na osnovu kojeg je Općina provela postupak odabira najboljeg idejnog rješenja uređenja Bosanske ulice kao pješačke zone.

U fokusu projekta svakako su potrebe građana i njihovo učešće kroz participativni model donošenja odluka koje se tiču svih. Kako bi to i ostvarili, od njegovog samog početka uključene su različite ciljne grupe: djeca, mladi, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi, biciklisti, poslovni subjekte itd.

Ovaj projekat je još jedan primjer koji pokazuje da se kroz saradnju institucija vlasti, organizacija civilnog društva i građana, mogu kreirati pozitivne promjene za unapređenje lokalne zajednice.