Hronika

Počelo suđenje za trostruko ubistvo u Donjem Vakufu

 

Čitanjem optužnice pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je suđenje Sabahudinu Habibu za trostruko ubistvo počinjeno 21. marta ove godine u selu Sokoline nadomak Donjeg Vakufa, te Arnelu, Sanelu i Avdi Habibu koje opružnica tereti za srečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. Oni su fizički onemugćili dvojicu šumara i treću osobu koja je bila angažovana za prevoz da obave odvoz drveta i pored toga su fizički napali ubijene kada su pokušali snimiti cijelu situaciju mobitelom.

-Sabahudin Habib je 21. marta u poslijepodnevnim satima hitcima iz automatskog oružja usmrtio tri osobe, od kojih jednu iz niskih pobuda. – kazao je kantonalni tužilac Šaćir Hadžić.

Prije ubistva tokom svađe na lokalnom putu kada su optuženi traktorom zapriječili put trojci ubijenih prvooptuženi je zaprijetio:

-Nećeš moći proći. Past će mrtva glava. – obratio se Sabahudin tog kobnog poslijepodneva ubijenom Ševki Draginoviću sa kojim je bio u dugogodišnjoj svađi.

 

 

Prema navodima iz optužnice Sabahudin Habib je ispalio više metaka iz automatske puške i usmrtio Omera Bašića, Ševku Draginovića i Ferida Rahmanovića. Savakog od ubijenih pogodio sa po tri metka u leđa!

Nakon čitanja optužnice trojica optuženih su samo kratko kazali da su razumjeli šta im se stavlja na teret, dok je Avdo Habib (75), kao i prilikom izjašnjavanj o krivnji imao šta reći:

-Jesam razumio, ali to nije bilo tako. – kazao je sedamdesetpetogodišnjak.

 

 Izbor branioca

 

Prvooptuženog Sabahudina po službenoj dužnosti brani travnički advokat Bekir Ferizović, dok su ostala trojica došli bez branilaca. Ipak, Arnel Habib je juče zatražio branioca po službenoj dužnosti što mu je i odobreno, a odlučio se za travničkog advokata Seada Agića. Preostala dvojica i dalje su mišljenja da im ne treba branilac.

-Mislim da mi ne treba advokat, ako bude pravde i istine. – kazao je Avdo Habib, što je izazvalo uzdahe i jecaje u publici gdje su sjedili članovi porodica ubijenih, njih 13.

S obzirom da Arnel Habib zatražio branioca i dobio branioca po službenoj dužnosti glavni pretres je prekinut, a nastavak je u drugoj polovini ovog mjeseca za kada su zakazana dva termina. Sabit Habib, koji se nalazio na istoj optužnici,  ranije je priznao krivicu i osuđen je na godinu dana zatvora za krivična djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih sredstava i sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti.