Život

Promovisan dokumentarni film o Travničanki  Nisveti Pašić – Džimiki

 

 

U prisustvu velikog broja Travničana,  u Centru za kulturu općine Travnik, promovisan je dokumentarni film „Džimika“ posvećen nekadašnjoj sportistkinji i humanitarki  iz Travnika.  Autori filma su Ibrahim Osmanagić – Kibri i Edhem Edo Kozar, a muziku potpisuju Milan Filipović i  Sead Smajiš.

-Dva mjeseca radili smo na ovom dokumentarnom filmu koji ima svoju pouku, snagu i dušu. Naša Džimika je živa, hodajuća legenda grada Travnika. Mi smo na ovaj način dali svoj mali doprinos kulturnoj djelatnosti i filmskoj umjetnosti u Travniku. – kazao nam je jedan od autora, Ibrahim Osmanagić – Kibri.

U mladosti Nisveta Pašić – Džimika bavila se sportom i bila uspješna sportistkinja, a kasnije se bavila humanitarnim i volonterskim radom. Tokom agresije na BiH vodila je brojne volonterske i humanitarne akcije za pomoć borcima, te izbjeglicama u Travniku. I danas je aktivna kao sportski radnik.

-Odgledala sam film i zaista je predivan. Jako dobar film. – kazala je Džimika koja je film gledala sa članovima svoje porodice i brojnim prijateljima.

Svojim nastupom pomociju je uljepšao Tamburaški orkestar centra za kulturu Općine Travnik.