Hronika

Počeo dokazni postupak u slučaju Sabahudina Habiba optuženog za trostruko ubistvo

 

 

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku  otvoren je dokazni postupak u predmetu Sabahudin Habib i ostali. Sabahudina Habiba optužnica tereti za trostruko ubistvo, od kojih je jedno iz niskih pobuda, dok Arnela, Sanela i Avdu Habiba optužnica tereti za ometanje službenih osoba u obavljanju službene dužnosti.

Prije prvih svjedoka u uvodnom izlaganju kantonalni tužilac Šaćir Hadžić kazao je kako je provedena temeljita istraga i prikupljeno dovoljno dokaza koji će podržati optužnicu. Najavio je 11 svjedoka, šest vještaka i veliki broj materijalnih dokaza.

Svjedočenja očevidaca

On je istaknuo tri dokaza, nalaz vještaka da je Sabahudin Habib u vrijeme izvršenja trostrukog ubistva bio potpuno uračunljiv, te svjedočenja očevidaca Mubekira Selimovića i Ilfana Kovača.

Branitelj prvooptuženog travnički advokat Bekir Ferizović kazao je kao njegov branjenik priznaje tri ubistva, ali ne priznaje da je počinio ubistvo iz niskih pobuda na štetu Ševke Draginovića.

Mubekir Selimović zaposlen u firmi čiji je vlasnik, ubijeni Ševko Draginović ispričao je dio tragičnih događaja u Sokolini 21. marta ove godine koje je on vidio. On je pojasnio da su po drvnu masu došli na poziv Šumarije. Opisao je i kada je Sabahudin Habib zapriječio svojim traktorom put.

-Sabahudin je stajao ispred Ševke sa puškom u ruci. U jednom momentu Sabahudinov sin je skočio i rekao „vidiš da te snimaju“ i tada je nastala gužva. Mobitel je dodao Omeru Bašiću i počela je pucnjava. Bio sam udaljen 2,5 metra od Sabahudina kada je počeo pucati u Omera Bašića. Pucao je jedinačnom paljbom. Bacio sam se u stranu i počeo bježati. – ispričao je svjedok Selimović.

I svjedok Ilfan Kovač kazao je kao ga je pozvao Ševko Draginović da mu pomogne u izvlačenju drvne mase na Šumariju. On je prepričao i djelić rasprave i ono što je rekao Avdo Habib.

-Na drugoj lokaciji došli su Avdo i Sanel Habib. Avdo je rekao Šefki nemoj to raditi past će mrtva glava. Sabahudin je rekao neka ovo voze , a tamo neće jer samo može mrtva glava past. – prisjetio se svjedok  Kovač.

On je u svom iskazu potvrdio kako je Sabit Habib, koji je ranije priznao krivicu i osuđen je na godinu dana zatvora, dodao Sabahudinu zamotuljak koji je po obliku ličio na pušku.

 

-Prišao sam Šefki i rekao mu to i rekao sam mu nije dobro. „Bili“ (op.a. Sabit Habib)  je dodao nešto Sabahudinu. On mi je rekao da se ne sikiram i da idem. Nešto kasnije čuo sam jedan kratki rafal. Za pola minute drugi i onda treći. – posvjedočio  je Ilfan Kovač koji sa Sabahudinom  ne govori čest godina zbog prijetnji.

 

 Tuga za bratom

 

Ajka Mešić, sestra ubijenog Ševke Draginovića događaj je pratila iz daljine jer je izišla ispred kuće. Čula je rafale i vidjela kako pršti staklo sa traktora. Nije znala šta se dešava.

-Muž Ismet nije nije dao idem. Govorio ne idi nemaš šta vidjeti ubit će i tebe.Rekla sam idem tu mi je brat. – prisjetila se  Ajka.

Teško pogođena ubistvom brata i potresena Ajka Mešić  obratila se optuženim:

-Sabrao si pašćad i ubio si ga. Nek te sram bude, nikad  ti ništa nije učinio. – kazala je Ajka.

Nastavak suđenja pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku  je 29. novembra.

 

Veliki interes za suđenje

 

Kantonalni sud u Novom Travniku zbog velikog interesa porodica oštećenih, ali i firmi u kojima su radili proširio je prostor na galeriji kako bi svi mogli pratiti tok sudskog procesa. Suđenje prate i predstavnici ŠPD „Srednjobosanske šume“ čija su dva radnika ubijena. Sudska policija poduzela je pojačane mjere sigurnosti kako bi sve proteklo u najboljem redu u ovom osjetljivom slučaju. Sudsko vijeće na čelu sa sudcem Darminom Avdićem, sudijama Suadom Kahrić i Davorom Kelavom odlično je odradilo svoj dio posla posebno tokom svjedočenja očevidaca tragičnog događaja u kojem su ubijeni Omer Bašić, Ševko Draginović i Ferid Rahmanović.