Kult ARTMladi

Počeo “Kreativni zimski raspust”

Danas je počeo “Kreativni zimski raspust” u organizaciji JU Centra za kulturu općine Travnik. Radi se o već prepoznatljivom projektu za djecu koji Centar kreira u toku zimskog i ljetnog raspusta za djecu školskog uzrasta.
Besplatno se nudi set radionica koje su, od umjetničkih do edukativnih, kreirane tako da podstiču rast, razvoj, kreativnost i socijalizaciju djece, uz dodatno razvijanje mnogih vještina i kompetencija. Sve to naravno, kroz igu.
 
-Ove godine ideja “Kreativnog zimskog raspusta” radi se u formi “Funkcionalnog učenja kroz igru” kojeg vode stručne osobe doc.dr. Maja Đurić i Almira Tarakčija, prof. Prvi dan radionica “Funkcionalnog učenja kroz igru” bazirao se na igre pamećenja, koncentracije. “Treba da razumijemo da razlikujemo usmjeravanje i zadržavanje pažnje. Kako kod odraslih, tako i kod djece, pažnja i budnost utiču na njihovo opažanje svijeta, te ista svakako ovisi od dobi djeteta kao i nekim drugim specifičnim okolnostima. “– poručuju voditeljice radionica.
 
Rad je bio usmjeren na verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Opet kroz igru, pokazne vježbe. Djeca su uživala, smijala se, zapažala i učila iz primjera. Za razvijanje odnosa kod djece, igra je presudna u razvoju ovih funkcija. Pametnim igrama djeca se transformišu i razvijaju, a neverbalnom komunikacijom se razvija dječija kreativnost, neovisnost i komunikacijske vještine govora. Kreiran je i “zid želja”, koji se na kraju pretvorio u dječije potrebe. Razgovarano je o tome jer je dijalog taj koji djeci pomaže da “izvuku skrivene dijelove sebe.”
 
Posebnom metodom “mapa puta uma”, prilagođenoj njihovim godinama, radi se na razvijanju sinapsi, te razvijanje vještina jasnog definisanja ključnih pojmova, kao i načina učenja kroz individualni pristup. Svakako u svemu ovome nije zaboravljenja kretnja, jer “kretnja je život”- ističu voditeljice. “Imamo set vježbi koji pokreću tijelo, u kojima djeca drže budnost; provociraju kretnju, i uče se dosljednosti o fizičkoj aktivnosti. ” –  saopćeno je iz Centra za kulturu Općine Travnik.
Pored ovih radionica djeca će imati priliku biti dio i radionica škole slikanja koja im je omogućena u sklopu “Kreativnog zimskog rasusta”, a koja također počinje u ovoj sedmici.
Uz svoj slogan “Kultura je cool”, Centar nastavlja sa aktivnostima za djecu.