Kultura

Promovisana knjiga “Deseta vrata pakla” Rezaka Hukanovića

Sinoć je u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića u Travniku promovisana knjiga Rezaka Hukanovića “Deseta vrata pakla” . Sa autorom knjige razgovarala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

 

Rezak Hukanović je u ljeto 1992. pola godine proveo kao zarobljenik u logorima smrti Omarska i Manjača na području općine Prijedor.  Svoja iskustva  zabilježio je u knjizi, koja je dvije decenije nakon događaja u njoj opisanih, doživjela svoje drugo, prošireno izdanje.

Knjiga Deseta vrata pakla dokumentarno je svjedočenje sudionika događaja koji danas tonu u zaborav.

-Napisao sam to u znak sjećanja na one koji nisu preživjeli logore. Napisao sam to kao opomenu. Vidite što se dešava u Ukrajini. Ne navijam ni za koga, ali vidite mladi ljudi ginu,a svijet aplaudira. – kazao je autor knjige Rezak Hukanović na sinoćnjoj promociji u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića u Travniku.

Rezak Hukanović: Autor knjige “Deseta vrata pakla”

 

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Knjiga Deseta vrata pakla prevedena je na norveški, emgleski, turski, njemački i nedavno na italijanski jezik.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript