Travnik

Počeo pohod “Tragom oslobodilaca Vlašića 2016”

Danas  je  iz Turbeta krenuo tradicionalni 13. Planinarski pohod pod nazivom „Tragom oslobodilaca Vlašića 2016.“ koji organizuje PD „Galica“ iz Turbeta. Nakon časa historije o velikom podvigu pripadnika Armije Republike Bi H i oslobodilačkom pohodu na Vlašić prisutnim planinarima obratio se i načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić .

Učesnici pohoda položili su cvijeće poginulim borcima iz rata 1992-1995 ispred šehidskog turbeta, te poginulim borcima NOR-a  1941. – 1945. godine na spomen-kosturnici.

Ovogodišnji pohod okupio je preko 200 planinara iz Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Travnika, Turbeta, Karaule, Novog Travnika, Viteza, Zenice, Sarajeva, Donjeg Vakufa i Kaknja. Juče, prvog dana pohoda planinari su se kretali od Turbeta prema Galici, a nakon odmora išli su dalje prema Devečanima i Paljeniku. Sutra  slijedi povratak u Travnik u dva smjera: Devečani  – Konjska – Travnik i Devečani  – Galica – Turbe. Svečana akademija u povodu godišnjice osnivanja 7. Korpusa održat će se početkom narednog mjeseca u Travniku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.