Počeo pohod “Tragom oslobodilaca Vlašića 2016”

Danas  je  iz Turbeta krenuo tradicionalni 13. Planinarski pohod pod nazivom „Tragom oslobodilaca Vlašića 2016.“ koji organizuje PD „Galica“ iz Turbeta. Nakon časa historije o velikom podvigu pripadnika Armije Republike Bi H i oslobodilačkom pohodu na Vlašić prisutnim planinarima obratio se i načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić .

Učesnici pohoda položili su cvijeće poginulim borcima iz rata 1992-1995 ispred šehidskog turbeta, te poginulim borcima NOR-a  1941. – 1945. godine na spomen-kosturnici.

Ovogodišnji pohod okupio je preko 200 planinara iz Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Travnika, Turbeta, Karaule, Novog Travnika, Viteza, Zenice, Sarajeva, Donjeg Vakufa i Kaknja. Juče, prvog dana pohoda planinari su se kretali od Turbeta prema Galici, a nakon odmora išli su dalje prema Devečanima i Paljeniku. Sutra  slijedi povratak u Travnik u dva smjera: Devečani  – Konjska – Travnik i Devečani  – Galica – Turbe. Svečana akademija u povodu godišnjice osnivanja 7. Korpusa održat će se početkom narednog mjeseca u Travniku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.