Student InfoTravnik

Počeo univerzitetski kurs omladinskog rada u zajednici

U prostorijama CEM-ovog društvenog centra za djecu i mlade „Druga kuća“, počela su predavanja za novu generaciju studenata univerzitetskog kursa „Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici“, nivo A.

 

 

 

Kurs se i ove godine realizuje u saradnji sa Školom za edukaciju i komunikaciju Univerziteta Jönköping iz Švedske, a ovo je deseta generacija studenata kursa u Srednjoj Bosni, u organizaciji Centra za edukaciju mladih.

Devetnaest studenata različitih profesija kroz narednih godinu dana imat će priliku kroz teoriju i praksu usvojiti znanje i vještine razvojnog rada sa mladima. Učit će o osnovama omladinskog rada u zajednici, životnom periodu adolescencije, radu sa pojedincima i grupama, te menadžmentu u omladinskom radu u zajednici.

Studenti će, kao praktičari omladinskog rada u zajednici, kroz kurs imati priliku i testirati usvojene vještine rada sa mladima, okupiti grupu mladih, realizovati niz radionica s njima, promovisati zdravo i sigurno okruženje za njih, te im pomoći u razvoju u svjesne, odgovorne i aktivne članove društva, sposobne dostići svoj puni potencijal.

Cilj cjelokupnog kursa je osposobljavanje studenata da svom radu sa mladima pristupe studiozno i analitički, te da u svakom momentu rade profesionalno i odgovorno. Kroz edukaciju, imat će priliku dati podršku sistemskom pristupu radu s mladima, te im pomoći da se kao ličnosti razvijaju u pravom smjeru.

Po uspješno završenom kursu, polaznici će dobiti certifikat Univerziteta Jönköping, kao potvrdu usvojenih vještina i ispunjenih zadataka na kursu. Kao i prethodnih generacija i ovu grupu studenata kursa stipendira Centar za edukaciju mladih.

 

(CEM)