KulturaNajave

Počinje “Lašvanski knjižarij”

 

Udruga za humani i održivi razvoj „Klik“ sa sjedištem u Dolcu na Lašvi, u partnerstvu s Udrugom „KulturANTI“ iz Sarajeva, od 20. do 24. rujna 2017. godine organizira Lašvanski knjižarij – festival riječi, kulturnu manifestaciju posvećenu promociji knjige i književnosti. Festival se odvija u dvama najvećim gradovima Lašvanske doline i generatorima njezina ekonomskog, političkog i kulturnog života – u Travniku i Vitezu.

S obzirom na dvojaku narav Lašvanskog knjižarija – dijaloško-polemičku manifestiranu kroz predstavljanja knjiga i okrugle stolove te tržišnu manifestiranu kroz sajam – nekoliko je ciljeva koje ovaj festival želi ostvariti. Prvi, no ne i najvažniji – jer nama su svi jednako važni – jest dovesti književnost u živote građana Travnika i Viteza, ali i svih zainteresiranih stanovnika Srednje Bosne. Važan nam je i emancipatorski cilj koji u ovakvom tipu festivala vidi priliku za uključivanje književne scene Lašvanske doline u šira kulturna gibanja Bosne i Hercegovine te zemalja iz susjedstva s kojima je ona neraskidivo povijesno, kulturno, jezično i politički isprepletena. Svakako treba naglasiti da Lašvanski knjižarij kao festival ima namjeru postati platforma na kojoj će se (re)interpretirati književno naslijeđe Bosne i Hercegovine te s koje će se promovirati suvremena književna produkcija naše zemlje, ali i književna produkcija koja Bosnu i Hercegovinu uzima kao svoju temu. Na koncu, s obzirom na respektabilna književna i znanstvena imena koja ovaj festival poziva u naše gradove, s obzirom na književnopovijesnu težinu literature koju namjerava problematizirati te s obzirom na potencijal okupljanja različitih interesa i prožimanja umjetničkih praksi, Lašvanski knjižarij može biti veliki promotor Travnika i Viteza te dati bitan doprinos njihovom identitetu kulturnih i intelektualnih centara Srednje Bosne.

U okviru sajma knjige, na desetak štandova u holu Franšiznog centra u Vitezu, predstavit će se najrespektabilniji književni izdavači iz BiH poput Synopsisa, Buybooka, Dobre knjige, Connectuma te zeničkog Vremena, kao i neki od najvećih izdavača iz Republike Hrvatske poput Frakture.

U sklopu prvog dana Festivala, na Tvrđavi Stari grad u Travniku održat će se okrugli stol „Nasljeđe Ive Andrića – danas i sutra”, a govornici su Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Svetislav Basara te fra Ivan Nujić. Druga večer nazvana je „Carevo novo ruho. Poetika Marka Martinovića Cara“ i posvećena je književnoj ostavštini i poetici jednog od najvećih viteških književnika Marka Martinovića Cara. O Carevom diskursu i stilu govore Josip Mlakić, Željko Grahovac i Magdalena Blažević, a okrugli stol se održava u konferencijskoj dvorani Etno sela „Čardaci“ u Vitezu. Treća večer nosi naziv „Glas iz tmine. Preživjelo pjesništvo Ive Totića“ i posvećena je nedavno preminulom viteškom pjesniku i profesoru Ivi Totiću, a o njegovim stihovima govore Željko Grahovac, Enver Kazaz i Đurđica Čilić Škeljo. Ova večer se također održava u u konferencijskoj dvorani Etno sela „Čardaci“ u Vitezu. Četvrta večer rezervirana je za predstavljanje izdanja „Iz Bosne Srebrene – II kolo“ posvećenog franjevačkoj književnosti u BiH. Predstavljanje se održava na Tvrđavi Stari grad u Travniku, a predstavljači su Ivan Lovrenović, Nebojša Lujanović te fra Marko Karamatić. Finalna večer bavi se Bosnom kao književnim toposom, interpretativnim problemom te neizbježnim duhovnim poticajem, a nosi naziv „Bosna kao poetska (u)topija“. O temi će u kongresnoj dvorani Franšiznog centra govoriti Ivan Lovrenović, Josip Mlakić, Nebojša Lujanović i Milo Jukić.