Centralna BosnaInfoTravnik

Počinje realizacija projekta „Prijatelji bez granica“

Danas je u Travniku najavljen početak realizacije projekta pod nazivom „Prijatelji bez geranica“ koji provodi Asocijacija srednjoškolacau BiH, a cilj projekta je nastavak brobe protiv segregacije u obrazovanja. Projekat će biti realizovan tokom narednih 10 mjeseci, a finansiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department od State).

 

-Glavni cilj projekta je ukloniti socijalne barijere između učenika koji pohađaju nastavne procese praćene različitim  planovima i programima u istoj školi ili zajednici. – rečeno je danas na konferenciji za novinare u Travniku prilikom predstavljanja projekta.

Projekat „Prijatelji bez granica“ se zasniva na razvoju kompetencija i vještina srednjoškolaca kroz interkulturne razmjene. U razmjenama će učestvovati srednjoškolci iz 10 lokalnih zajednica koje su pogođene fenomenom „dvije škole pod jednim krovom“ ili su primjer dobre prakse za prevazilaženje ove vrste segregacije.

Projekat se realizuje na području 10 lokalnih zajednica gdje je prisutna pojava „dvije škole pod jednim krovom: Jajce, Kiseljak, Stolac, Travnik, Gornji Vakuf – Uskoplje, Brčko, Busovača, Mostar, Žepče i Bugojno.