Centralna BosnaInfo

Počinju pregovori sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije u SBK

 

Vlada Srednjobosanskog kantona na posljednjoj sjednici je imenovala Pregovarački tim koji će voditi pregovore sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije Srednjobosanskog kantona sa ciljem zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama doktora medicine i stomatologije u zdravstvenim ustanovama na području SBK.

Pravni osnov za pregovore je Rješenje o reprezentativnosti Strukovnog sindikata  doktora medicine i stomatologije SBK, a težište pregovora će biti materijalni status doktora, uvjeti rada i mogućnost edukacije, potvrdio nam je ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi SBK, Nikola Grubešić (HDZ BiH).

 

 

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK  je u aprilu ove godine potpisalo Kolektivni ugovor sa Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika na godinu dana kojim je prvi puta nakon devet godina povećana satnica sa 2,00 na 2,31 KM i to svim zaposlenima u javno –zdravstvenom sketoru.

Ukoliko pregovarački timovi Vlade i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije postignu dogovor, ostaje riješiti problem odredbi za doktore u predhodnom Kolektivnom ugovoru koji je potpisan sa zdravstvenim radnicima.

-Ja sam optimist, s tim što će se materijalni status doktora rješavati postepeno na određen period u ovisnosti od novčanih sredstava kojima bude raspolagao Zavod zdravstvenog osiguranja Srednjobosanskog kantona. – kazao nam je ministar Grubešić.

Kolektivni ugovor zaključen 1. aprila ove godine sa Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika na godišnjem nivou  košta oko 6,5 miliona KM, jer je osim povećanja satnice , odnosno plaća , prema važećim propisima izdvojen dio sredstava za materijalne troškove i druge naknade.

Inače, u proteklom periodu realizovane su ili se realizuje milionske investicije u javno – zdravstveni sektor SBK kroz nabavku savremene dijagnostičke opreme, te kroz  rekonstrukciju postojećih i gradnju novih kapaciteta u bolnicama.