Centralna BosnaInfo

Protest u Travniku: Srednjoškolci protiv segregacije!

 

Ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) u Travniku upriličeni su protesti Građanske inicijative mladih iz Jajca „Naša škola“. Okupilo se oko 300 mladih koji su izrazili protivljenje postojanju “dvaju škola pod jednim krovom”. Delegacija jajačkih srednjoškolaca razgovarala je i sa ministricom obrazovanja SBK Katicom Čerkez.

 

Učenicima iz Jajca pridružili su se i mladi iz Jajca, Travnika, Novog Travnika, i drugih mjesta. Okupljeni su nosili transparente: “Zajedno u školu” , “Segregacija je loša investicija” , “Stvarno radimo ovo u 21. vijeku?!” i “Nećemo dvije škole pod jednim krovom”.

Mladi su i ovaj put pozvali sve građane Bosne i Hercegovine da im se pridruže u borbi protiv segregacije i podjele na osnovu etničke/nacionalne/religijske pripadnosti unutar obrazovnog sistema, ne samo Srednjobosanskog kantona, već i čitave Bosne i Hercegovine.

 

 

 

Čerkez: Tek sad ćemo imati podjele: Jedni će učiti povijest, a drugi historiju…

 

Ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez izjavila je da su zahtjevi učenika u redu, ali je naglasila da je to problem BiH, koji se ne može brzo riješiti.

“Njihova inicijativa kao djece je u redu, ali problem koji oni ističu je problem BiH i on se ne može riješiti u par koraka. To je dubinski problem društva koji je definiran i ustavom i zakonom”, kazala je Čerkez, nakon sastanka sa učenicima koji su prosvjedovali ispred zgrade županijske Vlade.

Ponovila je da ostaje stav da nova srednja škola u Jajcu neće biti osnovana i da će učenici ostati zajedno u klupama, kao i da su predviđena dva dodatna predmeta.

“To su predmeti povijesti i geografije za Bošnjake, a u školama već egzistira islamska i katolička vjeronauka, te bosanski i hrvatski jezik. Mi nismo imali podijeljene škole u Jajcu, ali sad ćemo dobiti dubinsku podjelu unutar razreda jer će jedni slušati hrvatski, drugi bosanski, jedni povijest, a drugi historiju…”, istakla je Čerkez.

Nakon sastanka s ministricom, srednjoškolci su poručili da su razoračarani, ali da neće odustati od borbe za obrazovanje bez podjela.