Centralna BosnaInfo

Potpisan novi Kolektivni ugovor za oblast zdravstva u Srednjobosanskom kantonu

Ministar zdravstva i socijalne politike SBK, Nikola Grubešić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK, dr. Muris Trako, potpisali su danas u Travniku novi Kolektivni ugovor za oblast zdravstva koji je će važiti do kraja 2018. godine.

 

 

Novi Kolektivni ugovor znači linearno povećanje koeficijenata za 0,2 posto za srednji medicinski kadar i prateće službe u zdravstvenim ustanovama na području Srednjobosanskog kantona. To znači da će zdravstvenim radnicima plaće biti povećane u prosjeku između 100 i 150 KM. Zaključeni kolektivni ugovor primjenjivat će se od 1. jula 2018. godine.

 

 

Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika okuplja uglavnom srednji medicinski kadar i prateće službe u zdravstvenim ustanovama, a ranije je povećanje koeficijenta dogovoreno sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

U posljednjih nešto više od godina dana Vlada SBK je potpisala tri Kolektivna ugovora za oblast zdravstva i na taj način značajno poboljšala uslove rada zdravstvenih radnika koji prije toga puni deset godina nisu imali ni povećanja plaća. Pored toga uložena su milionska sredstva u nabavku nove diganostičke opreme, te opremanje zdravstvenih ustanova.