Hronika

Potvrđena optužnica za trostruko ubistvo u Sokolini kod Donjeg Vakufa

 

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Travnik za trostruko ubistvo koje se dogodilo 21. marta u selu Sokolina nadomak Donjeg Vakufa. Tog dana su u poslijepodnevnim satima hitcima iz automatske puške ubijeni   Ševku Draginović, Ferid Rahmanović i Omer Bašić iza kojih su ostale višečlane porodice.

Prvooptuženom, Sabahudinu Habibu koji je osumnjičen kao direktni izvršilac na teret se stavljaju krivična djela ubistva Omera Bašića, Ševke Draginovića, Ferida Rahmanovića u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Drugooptuženi Sabit Habib, tereti se za sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje  u sticaju sa krivičnim djelom nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku Arnela Habiba, Sanela Habiba i Avdu Habiba tereti za krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene dužnosti.

 

 Teško stanje prvooptuženog

 

Doznajemo, kako je osumnjičeni Sabahudin Habib u jako teškom je psihičkom stanju zbog cjele situacije. I u danu kada se dogodila ova tragedija pokušao je samoubistvo na licu mjesta, ali i kasnije u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda u Busovači gdje je pod posebnim mjerama  nadzora. Njegova porodica rodbinski je vezana sa nekim od porodica oštećenih, konkretno njegova sestra udata je za brata jednog od ubijenih.

Ostali obuhvaćeni optužnicom kojima je bila odrđena mjera pritvora su od ranije na slobodi, dok jedan od optuženih nije ni bio obuhvaćen mjerom pritvora.

 

(Dnevni avaz)