Travnik

Pravo na pitku vodu je osnovno ljudsko pravo!

Dukat je malo selo na Vlašiću, nedaleko od jednog od najpoznatijih planinskih odmarališta u Bosni i Hercegovini, Babanovca, u kom je povratak skoro pa u potpunosti završen i gdje složno zajedno žive povratnici Srbi i Bošnjaci.

 

Život na Vlašiću je težak, ali nedostatak vode za piće ga čini još težim, a to je upravo ono s čim se svakodnevno suočavaju mještani ovog sela. Iako postoji vodovod, koji je izgrađen 2013.godine, problemi oko gazdovanja istim, njegovog održavanja i veliki broj nelegalnih priključaka, učinili su da mještani Dukata, koji pripada Mjesnoj zajednici Vitovlje, u najboljem slučaju, vodu u svojim domaćinstvima imaju po nekoliko sati sedmično.

Upravo ovo bio je razlog da Ljubinka Atanasijević, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Srednjobosanskog kantona, uz podršku mještana Dukata i okolnih sela, pokrene inicijativu za trajno rješavanje ovog problema.

Kroz održane radne sastanke i punu podršku Tahira Lende, premijera Srednjobosanskog kantona i Advana Akeljića, ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo SBK, biće osigurana sredstva za nabavku pumpe koja će omogućiti kvalitetniji dotok vode u selo. Ovaj projekt će implementirati JKP „Bašbunar“ Travnik, koji će, voditi i rekonstrukciju cjelokupnog vodovoda u narednom periodu, a za koji će sredstva izdvojiti Ministarstvo za raseljena i izbjegla lica FBiH, na čelu s ministrom Nerinom Dizarom, a uz operativnu i svaku drugu pomoć i podršku Općine Travnik i načelnika prof. dr. Kenana Dautovića.

Dosadašnje i buduće aktivnosti na trajnom rješenju vodosnabdijevanja Dukata i okolnih sela, jučer je upravo Ljubinka Atanasijević, sa svojim saradnicima Sinišom Dukićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH i Almirom Jusićem, vijećnikom u Općinskom vijeću Travnik, prezentovala je u razgovoru s velikim brojem mještana zaseoka Dukata i Dedića, koji su izrazili zadovoljstvo i nadu da će i njihova djeca ostati i opstati na Vlašiću i da je njihova budućnost upravo ovdje.

– Pojedinačno ne možemo uraditi ništa, ali zajedno možemo uraditi mnogo.n– poručila je Ljubinka Atanasijević, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB, i najavila mogućnost novih projekata u narednom periodu.