Kult ARTScena

Predstave iz Travnika dobile nagradu žirija i publike na festivalu FEDRA u Bugojnu

Stručni i žiri publike na pedeset i prvoj Fedri,najboljima proglasili su predstave Travničkih kazališta. „Ženski snovi“ Kazališta mladih Korifej iz Nove Bile i „Oblaci“ Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik, piše Pozitivna BiH.

 

„Ženski snovi“,rediteljice Anele Križanac u izvedbi Kazališta mladih Korifej iz Nove Bile, najbolja je predstava u cjelini, po ocjeni Stručnog žirija  ovogodišnjeg festivala Fedra,koji po pedeset i prvi put u Bugojnu okuplja bosanskohercegovačke  amaterske teatre . Od devet predstava u takmičarskom programu “Ženski su snovi“ briljirali.

„Satirična predstava „Ženski snovi“ u potpunosti iskorištava sva pozorišna i glumačka sredstva kreirajući svijet koji pronalazi put do publike. Četiri snažne i odlučne žene svojom uvjerljivom igrom nikoga nisu ostavile ravnodušnim“, kaže se u obrazloženju Stručnog žirija festivala.

Žiri publike,najboljom je pak proglasio predstavu  Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik,“Oblaci“, koju je režirao Anto Bilić a koja se zahvaljujući Lidiji Bilić, okitila i nagradom za najbolju  kostimografiju.

Seadu Đuliću,umjetničkom direktor MTM Mostar, uručena je nagrada za životno djelo za doprinos razvoju teatra kao i predanosti u radu sa djecom i mladima.

Gradsko pozorište Trebinje sa ovogodišnje Fedre iz Bugojna nosi nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru u predstavi „Pomračenje“,te nagrade  za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka uručenu Vuku Milojeviću kao i za najbolju mušku ulogu Darku Kurtoviću.

„Hoću kući“predstava pozorišta mladih Tuzla i Srednje „Savremeno umjetničke škole „Tuzla,okitila se nagradama za  najbolju režiju uručenu  Adnanu Mujkiću,najbolju žensku ulogu-Amili Beširević  te nagradom za najboljeg mladog glumca dodijeljenu  Vedadu Naimkadiću, koji je kako se kaže u odluci Stručnog žirija „na vjeran način prikazao slijepog dječaka sa društvene margine“.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Nagrada za najbolju scenografiju u predstavi „Bašeskija ,san o Sarajevu“ UG za pozorišnu djelatnost SCENA Živinic,JU BKC Živinice, uručena je Suadu Avdagiću .

Najboljim autorskim projektom proglašena  je  predstava“Sizif od Bosne“ amaterskog pozorište Neretva Konjic.

Nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu uuručene su Tuzlaku Murisu Bušatliću , te Ermani Tabaković glumici DP Eko Art iz Bugojna.

Stručni je žiri dodjelio pohvale bugojanskim ansamblima  Fedra za predstavu „Pred njom je žiivot“,  te za predstavu „Bardovce“ u izvedbi  DP Eko Art .Dodjelom nagrada,okončana je još jedan teatarska magija,koja zahvaljujući prije svega Bugojancima,sjajnim domaćinima traje više od pola stoljeća.

 

(Pozitivna BiH)