Najave

Sjećanje na antifašiste i patriote iz NOR-a i odbrambeno oslobodilačkog rata

Tradicionalnim planinarski pohodom, polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja palim učesnicima Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945 godina i spomen obilježja borcima Armije RBiH, te svečanom akademijom na platou Meokrnje u nedjelju, 23. jula bit će obilježena godišnjica  oslobođenja Meokrnja u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995 godina.

 

Kao i prethodnih godina organizovan je tradicionalni planinarski pohod od Bukovih ravnih do Meokrnja uz evociranje uspomena učesnika bitaka iz NOR-a 1941-1945 i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Organizacioni odbor manifestacije i ove godine organizirao je autobuse za učesnike planinarskog pohoda iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Bugojna, Donjge Vakufa, Oboraca, Turbeta, Novog Travnika i Travnika.

Pohod sa Bukovih ravni počinje u 10 sati, a u 12 sati planirano je polaganje cvijeće na spomenik antifašistima i patriotama iz NOR-a i odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. – 1995. godine.

Na svečanoj akademiji na paltou Meokrnje prisutnima će se obratiti načelnik općine Travnik,  dr. sc. Kenan Dautović koji je predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije.

Nakon svečane akademije bit će upriličen zajednički ručak i druženje učesnika.

Meokrnje se kroz historiju spominje kao jedna od značajnih strateških tačaka u odbrani Travnika i srednje Bosne. Na ovom prostoru u toku Drugog svjetskog rata svoje živote položili su pripadnici  Travničkog odreda i Zeničke čete, dok je nešto dalje poginulo još sedam pripadnika Travničkog partizanskog odreda. To je bio povod da boračka udruženja na lokalitetu Meokrnja izgrade dva identična spomen – obilježja u znak sjećanja na antifašiste i patriote iz NOR-a (1941 – 1945)  i odbrambeno oslobodilačkog rata (1992 – 1995).

Organizacioni odbor Manifestacije “Meokrnje 2023”  se zahvaljuje predstavnicima boračkih organizacija sa područja SBK/KSB i Općine Travnik proistekli iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995, predstavnci Mjesne zajednice i predstavnicima MDD “Merhamet” –  Regionalni odbor Travnik, GSS Travnik,  UŽ “Emina ” Turbe, bez čije pomoći i podrške ova manifestacija u organizacionom dijelu ne bi bila tako uspješna.

Pozivamo vas da u nedjelju, 23. jula budete na Manifestaciji “Meokrnje 2023”.

Okrugli sto „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ održat će se 12. septembra 2023. godine  i ove godine okupiti akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine u Travniku.

       

                                                                       

 Press služba manifestacije

„Meokrnje 2023. godine“