IzdvojenoSjećanja

Preminuo  Abdulah Avdo Maglić

U petak 19. januara u 97-oj godini preminuo je Abdulah Avdo Maglić, učesnik Narodnooslobodilačkog rata od 1941 do 1945. godine, te dugogodišnji istaknuti društveno politički radnik u Travniku koji dao značajan doprinos u razvoju ove općine.

 

Abdulah Avdo Maglić obavljao je dugi niz godina najodgovornije društveno-političke dužnosti i funkcije. Po službenom zaduženju susretao se s književnim nobelovcem Ivom Andrićem u Travniku, Sarajevu i Beogradu od 1948. godine sve do Andrićeve smrti 1975. godine.

 

 

U dva navrata, u trajanju od osam godina, Maglić je bio član Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića u Beogradu, koja je osnovana nakon književnikove smrti.

Zavičajni muzej Travnik 2007. godine snimio video zapis – sjećanja gospodina Maglića o susretima sa Andrićem. Radi se o dragocjenim informacijama za proučavanje života i literature književnog nobelovca.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik i OO SDP BIH Travnik organizuju komemoraciju povodom smrti Avde Maglića koji je svojim radom dao doprinos u razvoju Općine Travnik.

Komemoracija će se održati u ponedeljak, 22. januara 2018. godine u Velikoj sali Općine Travnik sa početkom u 14  sati.