Izdvojeno

Bajram je prilika da se radost podijeli s komšijama

 

U prisustvu velikog broja vjernika, jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počelo obilježavanje Ramazanskog bajrama.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

Muslimani su u subotu navečer, sa nastupanjem vremena akšam-namaza i 1. ševala 1438. hidžretske godine, ispratili ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane i pića.

Bajramsku hutbu i poruku uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, koji je poručio da je ramazan mjesec u kojem su vjernici obavezni da danju poste, a noći u ibadetu provode, mjesec u kojem je noć bolja od hiljadu mjeseci. Ramazan je, kako je kazao, i mjesec strpljivosti, “a nagrada za strpljivost je džennet”.

 

Bajram u Travniku

 

Centralna bajramska svečanost za područje Travničkog muftijstva  održana je u Hadži Ali-begovoj džamiji u Travniku, gdje bajram namaz imamio travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović.

“Ako smo cijeli mjesec Ramazana mogli da ne jedemo,ne pijemo,da ne radimo ono što je loše,onda trebamo nastaviti  i nakon mubarek mjeseca Ramazana, da činimo dobro i da ne radimo zlo”, kazao je  muftija Adilović.

Više hiljada vjernika klanjalo je bajram-namaz u travničkim džamijama. U bajramskim hutbama, čulo se da bajramski dani trebaju biti dani milosrđa i zajedništva, te poticaj za dobra djela. Tradicionalno posljednjih godina najviše vjernika bilo je u Džamiji na Kalibunaru, gdje bajram namaz imamio Aljo ef. Cikotić.

U organizaciji Travničkog muftijstva u Elči Ibrahim-pašinoj medresi danas je održan i tradicionalni bajramski prijem.