Prof. dr. Enes Karić predstavio “Travničke boje višnje”

U prepunoj kamernoj sali J.U. Centar za kulturu općine Travnik sinoć  je u organizaciji Preporod Travnik upriličeno predstavljanje književnih djela prof. dr. Enesa Karića, esejiste, priređivača i urednika izdanja drugih autora i profesora tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.
Uz zanimljivo moderiranje Vildane Selimbegović,istaknute bh. novinarke, glavne i odgovorne urednice Oslobođenja i predsjednice skupštine Vijeća za štampu BiH, također naše sugrađanke, o ovom književnom djelu, ali i o drugim brojnim temama, govorili su  prof. dr. Enes Karić i prof. dr. Hilmo Neimarlija.
Enes Karić je rođen 16. maja, 1958. godine u Višnjevu kod Travnika. Osnovnu školu je završio  Travniku, srednju Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu , a 1978.godine  se upisao na Fakultet političkih nauka i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Doktorirao je 1989. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.Objavio je više knjiga, eseja, teoloških rasprava i studija, putopisa prevoda s arapskog i drugih jezika.
Roman “Boje višnje“ Enesa Karića, u izdanju izdavačke kuće Tugra je četvrti u nizu Karićevih romana posljednjih godina. “Pjesme divljih ptica“ (2009.),   “Jevrejsko groblje“ (2011.) i   “Slučajno čovjek“ (2013.)  prethodna su tri romaneskna ostvarenja Enesa Karića. Recenzenti “Boje višnje“ (prof. dr Enes Duraković, prof. dr Iva Beljan Kovačić  i  Mirsad Maglajac) u svojim osvrtima ukazuju na visoke književne vrijednosti ovog djela.