Investicije

Proizvođač sportske opreme iz Travnika Number 1 u utorak otvara fabriku u Jablanici

Već odavno je proizvođač sportske opreme Number 1 iz Travnika postao broj 1 u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju proizvodnja sportske opreme, a godinama unazad polako se širi i na regiju, ali i kompletnu Evropu. U širenju svog poslovanja zasigurno će im pomoći i nova fabrika tekstilne proizvodnje sportske opreme, koja se 22. februara otvara u Jablanici, piše Jablanica Live.

 

Nihad Selimović, vlasnik Brenda No 1 i Mirza Teletović, nekadašnji NBA košarkaš i predsjednik Košarkaškog saveza BiH, dugo su vodili razgovore i pregovore da se proizvodnja sportske opreme proširi (usljed velike potražnje) u Jablanicu, a sada je napokon došao i taj dan, na šta je Teletović izuzetno ponosan.

 

-Želim da se zahvalim Nihadu Selimoviću na njegovom trudu i zalaganju da se fabrika za proizvodnju sportske opreme i šatora doseli u Jablanicu. Ovo je prvi put, unazad 20 godina da se u našem gradu otvara veliki broj novih radnih mjesta, što je meni kao čovjeku koji se vratio u Jablanicu da živi, od izuzetne važnosti, kako bi se zaustavio odliv mladih ljudi. Da bismo u tome uspjeli, moramo im pružiti priliku da rade i zarađuju za život u svom gradu, a otvaranje fabrike je idealna prilika za to, jer nas je u proteklim godinama napustio veliki broj mladih ljudi, koji su svoju sreću potražili u drugim gradovima, ali i van BiH”, kaže Teletović, na čiju je inicijativu i Number 1 stigao u ovaj maleni grad, koji sada ima priliku da u potpunosti oživi. – izjavio je Mirza Teletović.

 

Već nekoliko mjeseci na obuci u fabrici se nalazi više od 50 ljudi, koji će u budućnosti dobiti posao. Planirano je zapošljavanje preko 100 novih radnika, a prioritet će imati domaće stanovništvo. Fabrika se nalazi na lokaciji nekadašnjeg Unisa, a investicija je vrijedna preko dva miliona KM, a Teletović koristi priliku da se zahvali i Općini Jablanica, koja je prepoznala važnost ovog projekta za razvijanje lokalne zajednice.

Tekstilna industrija je u velikom zamahu i razvoju, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja sportske opreme, koji će i biti na otvaranju fabrike u Jablanici.

U Jablanici će biti smještena fabrika sportske opreme koja će proizvoditi trenerke, dresove, jakne, ruksake, šatore…, zapravo sve potrebno kada je u pitanju sport i planinarenje, a ono što je najbitnije od svega jeste činjenica da će Jablaničani, koji su u svom gradu prije rata imali izuzetno jaku industriju, napokon imati priliku da biraju između ostanka i odlaska iz Jablanice.

Prije je taj izbor bio donekle olakšan, jer su ljudi u potrazi za osiguravanjem egzistencije i porodice tražili sreću u drugim sredinama, a sada će im biti omogućeno da ostanu u svom gradu i zajedno sa svojim porodicama imaju normalne uslove za život.

 

(Jablanica Live)