Kultura

Promovisan album „Bića iz priča“ autora Taika Ganića

 

“Bića iz priča” – Dječija Planeta naziv je albuma pjesama za djecu autora Taik Ganića koji je promovisan sinoć u Centru za kulturu općine Travnik u sklopu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“.

Album je realizovan u saradnji sa Umjetničkom grupom Dječija Planeta uz podršku Asocijacije kompozitora BiH (AMUS), a kompletan tiraž besplatno je ustupljen obdaništima širom BiH.

-Primjetno je da u BiH nedostaje domaćih autora za djecu i to je bila ideja vodilja pri realizaciji CD-a. „Bića iz priča“ je CD koji tretira likove iz bajki, iz usmenih legendi, iz priča koje mame i nane pričaju djeci prije spavanja. Ovaj CD je realizovan uz podršku AMUS-a i zahvaljujući tome CD je stigao na preko 70 adresaa obdaništa širom BiH. Imamo i povratne informacije da je CD ušao u redovnu upotrebu u tim obdaništima. – kazao nam je autor Taik Ganić.

taik_ganic

U relaizaciji CD-a „Bića iz priča“ učestvovala je kipa muzičara u kojoj su bili Miralem Slipić iz Studija „Megaton“ kod kojeg je sve snimano, te Saša Filipović, Kenan Mačković, Rijad Gvozden, Velida Mešković, Abdulkerim Popaja, Admir Budimlić. Svoj doprinos dale su i kulturne institucije UG Novi dan – Dječija planeta, Pozorište Travnik, Plesni studio „Prijatelji djece Maya“, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik i Centar za kulturu Travnik.