Kultura

Večeras u Travniku počinju „Ilhamijini dani“

„Savremenost i svevremenost Ilhamijine poruke“ naziv je sadržaja kojim će večeras biti otvorena ovogodišnja manifestacija  „Dani šejha Abdulvehhaba Ilhamije Žepčaka 2016“ koju uspješno organizuje Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Travnik.

Manifestacija „Ilhamiji dani“održava se u znak sjećanja na Abdulvehaba Ilhamiju Žepčaka, alhamijado pjesnika i najhrabrijeg bošnjačkog intelektualca tokom razdoblja osmanske vladavine u BiH. Abdulvehab Ilhamija Žepčak rođen je 1773. godine u Žepcu, a pogubljen je 1821. godine u Travniku.

Jedan je od rijetkih koji je u onom vremenu pisao na bosanskom jeziku. Osim na bosanskom pisao je i na turskom i nešto malo na arapskom jeziku. Poezija mu je uglavnom sufijska, mistička. On je jedan od mnogih pisaca koje je riječ, ali istinita i pravedna riječ, koštala života.

Ono po čemu je bio i ostao prepoznatljiv jeste njegova pjesma “Čudan zeman nastade“. Zbog ove pjesme je došao u sukob sa tadašnjim vezirom Dželaludin-pašom (Dželalijom). Upravo ova kasida je bila razlog njegovog pogubljenja 1821. godine u Travniku.

Svečano otvaranje manifestacije je večeras (srijeda, 9. novembra) u 17.30 sati, u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik. Manifestacija „Ilhamijini dani“ove godine ponudit će 12 sadržaja i traju  sve do 8. decembra.