Biznis

Promovisan „Priručnik za zavarivanje“

Danas  je u GS – Tvornici mašina Travnik   promovisan  „Priručnika za zavarivanje“ autora Dine Šačirović , diplomiranog inžinjera metalurgije  i voditelja proizvodnje GS-Tvornice mašina d.o.o. Travnik.

 

Priručnik je nastao kao plod saradnje i realizacije projekta „Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u SBK“ koji GS-Tvornica mašina realizuje u saradnji sa njemačkom vladinom razvojnom agencijom GIZ u okviru projekta DEVELOPPP.de

U okviru projekta svake godine praktičnoj obuci pristupi po 20 učenika, koji poslije obuke, uglavnom  zasnuju radni odnos  u GS-Tvornici mašina Travnik.

 

 

Priručnik kao i sam projekat ima za cilj poboljšati stručno obrazovanje za deficitarna zanimanja: zavarivač, bravar i CNC operater u SBK a sve prema normama metaloprerađivačkog sektora i industrije mašina.

Više od 70 posto vjetske proizvodnje čelika prerađuje se zavarivanjem, proizvodnja se konstanto povećava, time je i potražnja za kvalifikovanim kadrom veža iz dana u dan.

Ovaj Priručnik može poslužiti mladima kao faktor opredjeljenja izbora zanimanja, imajući u vidu da se sve manje i manje mladih ljudi opredjeljuje za pomenuta zanimanja.