Život

Promovisana Druga generacija njegovatelja za stare i nemoćne osobe

 

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ Travnik (SEC) koja ima za cilj izgradnju strukovnog obrazovanja za odrasle za socijalna zanimanja, na svečanoj dodjeli certifikata u prostorijama Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“  u Travnik, predstavila je drugu generaciju njegovatelja starih i nemoćnih osoba na području SBK.

-Program po kojem su  polaznici prošli obuku je javno važeći program „Osposobljavanja za obavljanje poslove njegovatelja za stare i nemoćne osobe“ odobren od nadležnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK kojeg SEC u Travniku provodi od početka djelovanja podružnice. Upravo u ovoj Ustanovi do sada je 35 polaznika završilo obuku za njegovatelja. Odrasle osobe tokom šest mjeseci praktične i teorijske nastave stječu kompetencije za njegu starijih osoba. – kazala  voditeljica SEC  podružnice u Travniku, Zvjezdana Nakić upućujući  iskrene čestitike novo-certificiranim njegovateljima, te im se zahvalila na ogromnom trudu i zalaganju u proteklih 6 mjeseci.

Direktor SEC-a Igor Lukenda naglasio je značaj koji obučeni kadar ima u podizanju kvalitete socijalnih usluga i skrbi za najpotrebitije. Bivši polaznici su tokom ceremonije iskazali uzbuđenje i iznijeli različite stavove što se tiče njihovih budućih planova i aktivnosti.

 

sec_njegovatelji

Iskustva polaznika

-Kroz sudjelovanje na obuci i znanja koja sam stekao po završetku, uvidio sam da je Socijalno-edukativni centar ozbiljna i  profesionalna ustanova koja ima vrhunske predavače i tim koji ga vodi“ , rekao nam  je Samir Nišić iz Fojnice.

Biljana Budimir iz Novog Travnika već je uspjela iskoristiti stečena znanja.

Nakon završenog teorijskog i praktičnog dijela nastave, s novim znanjima i vještinama  krenula sam u potragu za zaposlenjem. Uz pomoć direktorice Kuće njege „Starimo zajedno“, gospođe Dragice Marjanović i velike želje za zaposlenjem počeli su mi dolaziti pozivi za poslove kućne njege. Trenutno njegujem dvije starije osobe koje su vrlo brzo prepoznale kvalitetu rada stečenu u SEC-u.“ – kazala nam je Biljana Budimir.

SEC tim prvenstveno radi na osposobljavanju osoba koje će raditi u specijaliziranim ustanovama čime se podiže kvaliteta usluga. Stvaranjem kadra koji je stručno osposobljen, omogućavamo da osobe, kojima je potrebna tuđa njega i pomoć dobiju najbolju moguću njegu.

sec_njegovatelji2

 

Socijalno-edukativni centar

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno – edukativni centar“ (SEC) Banja Luka osnovana je u okviru projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja kojeg implementiraju Caritas BiH i Caritas Austrije uz financijsku pomoć Austrijske razvojne suradnje. U septembru  2013. godine s radom je počela i podružnica SEC-a u Travniku.